Plakátkampányt indít a kormány az oltás népszerűsítésére

Nyíregyháza, 2021. április 5. Hepp-Ferenczi Anita csoportvezető asszisztens előkészíti az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját az oltás napján a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 5-én. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Múlt héten Magyarország oltott a leggyorsabban az Európai Unióban - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Az a cél, hogy minél többen oltassák be magukat, és ha sikerül a kieső Janssen-vakcinákat pótolni, május végére mindenkit beolthatnak, aki regisztrált - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kijelentette: nincs érdemi különbség az egyes vakcinák hatékonyságában, mindegyik Magyarországon használt oltóanyag hatásos és védelmet biztosít, és a járvány legyőzésének nincs más eszköze, mint az oltás. Közölte: már meghaladta a 3 millió 90 ezret a beoltottak száma, és nő az oltási hajlandóság, már több mint 4,2 millióan regisztráltak. A háziorvosok megkapják a teljes regisztrációs listát, ők dönthetnek arról, hogy az oltási sorrendben kit kell beoltani - jelezte Gulyás Gergely.
Vágólapra másolva!

"Az oltás életet ment" jelszóval kampányt indít a kormány az oltakozás népszerűsítésére, az óriásplakátokon ismert emberek buzdítják a lakosságot a vakcina felvételére – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette:

Emlékeztetett: a háziorvosok megkapták a regisztráltak teljes listáját, így rájuk van bízva, hogy kik kerülhetnek sorra.

Az itthoni vakcinák hatékonyak és biztonságosak, és életet mentenek Forrás: MTI/Vajda János

Pótolni kell a kieső vakcinákat

A miniszter azt is hangsúlyozta: nincs lényegi különbség az egyes oltóanyagok hatékonysága mögött, az egyes vakcinákat lejárató álhírek mögött üzleti érdekek állnak. Gulyás Gergely közölte: a Brüsszel által megrendelt vakcinák közül a Janssen is kiesett, ami félmillióval kevesebb vakcinát jelent, ezért kormány a kieső vakcinamennyiséget más gyártóktól igyekszik pótolni. Szavai szerint a beoltottak száma meghaladta a 3 millió 90 ezret, tehát az átoltottság kétszerese az uniós átlagnak.

Nem lesz digitális oktatás alsó tagozaton

Három és félmillió beoltottnál – várhatóan jövő hét közepén – nyithatnak a teraszok. Ezzel párhuzamosan a kormány eltörli a vendéglátókat érintő közterület-használati díjakat, és felfüggeszti az ezzel kapcsolatos adminisztrációs nehézségeket – ismertette a politikus, hozzátéve: a bértámogatás májusban is jár a vendéglátóhelyeknek. Az iskolák újranyitása kapcsán azt hangsúlyozta, az csak kellő óvatossággal, fokozatosan történhet.

- magyarázta, megjegyezve:

az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet a diákok számára.

Nem várható el viszont – folytatta –, hogy a tanárok kétszer tanítsanak, digitális oktatás ezért nem lesz az alsó tagozaton.

Az óvodák kinyitnak április 19-én Forrás: MTI/Balázs Attila

Az oltás pártjára kell állni

Azon kérdésre, hogy mi a véleménye a baloldal oltással kapcsolatos kettős beszédéről, Gulyás Gergely úgy felelt:

– A baloldalt mindig megkértük, hogy vannak olyan pillanatok a politikában, amikor jobb az egyetértés, mint a széthúzás, ilyenkor érdemes a vitákat félretenni. A járványidőszak nem választási kampány idejére esik, most összefogásra van szükség. Fel kell nőni a feladathoz, az oltásellenesség helyett az oltás pártjára kell állni – fogalmazott, kiemelve: mindenkit arra biztatnak, hogy éljen az oltás lehetőségével.

Csak biztonságos és hatékony vakcinát engedélyeznek

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta:

Szintén kérdésre hangsúlyozta: sehol sem tették kötelezővé az oltást, az egészségügyben sem, így a vendéglátóiparban dolgozóknak sem fogják.

Annak firtatására, hogy változhat-e a protokoll az AstraZeneca és a Sinopharm esetében, a miniszter azt felelte, hogy az újságírók felelőssége is, ha valamelyik vakcinával szemben bizonytalanságot keltenek. Gulyás Gergely arra is utalt, hogy az AstraZeneca elleni sajtótámadások esetleg egy másik gyógyszergyártó üzleti érdekéből születhettek. – Csak biztonságos és hatékony vakcinát engedélyeztünk – szögezte le a miniszter.

Karácsony Gergely számára csak ugródeszka Budapest Forrás: Origo

Karácsony számára csak ugródeszka Budapest

- válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy a Fudan kínai egyetem miatt törölték-e a Diákváros ötletét, s hogy utóbbi esetben Karácsony Gergely főpolgármester inkább visszamondaná a budapesti atlétikai világbajnoki esemény rendezését. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy évente 10 milliárd forintot kapna az alku szerint a főváros.

A Diákváros meg fog épülni, ezzel összhangban áll, hogy a világ egyik legjobb egyeteme is ide költözik. Értem, hogy a Fudan egy kínai egyetem, de a kínai kommunizmusra ne hivatkozzon a főpolgármester, amikor a magyar kommunista párt utódpártjának a szövetségese – szögezte le Gulyás.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az ellenzék nyitni akart, amikor zárni kellett volna.

Jó lett volna, ha Karácsony nem követte volna ezt a stratégiát - mondta Gulyás.

Időben érkezik a Szputnyik

Az azzal kapcsolatos érdeklődésre, hogy a Szegedi Tudományegyetem professzora maradhat-e azok után, hogy az Egyesült Államok elnökére és alelnökére is rasszista kijelentéseket tett, Gulyás Gergely az egyetem válaszát idézte. Ez úgy szól, hogy a professzor kijelentései ellentétesek az SZTE értékrendjével, a rektor ezért vizsgálatot rendelt el az ügyben, ám amíg az le nem zárul, addig nem nyilatkoznak. – A kormány értékrendjével is ellentétes, amit Gulyás László mondott – mondta a miniszter, hozzátéve: a köztársasági elnök felé is jelezte, hogy elnézést kér a kormány, amiért olyan embert jelölt kitüntetésre, aki esetleg nem méltó rá.

Időben érkeznek a Szputnyik-vakcinák Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, hogy

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a Szputnyik-vakcina második oltásra szolgáló adagjai is időben megérkeznek, de ha nem 21, hanem 25 vagy 30 napra adnák be a második oltást, annak se lenne semmilyen negatív következménye. Ettől függetlenül a szállítmány megérkezik időben.

A politikus elmondta továbbá, hogy

Szavai szerint bizonyos szűrővizsgálatok szenvedhetnek késedelmet, de az akut beavatkozásokat most is elvégzik. Közölte: a közterületi parkolás továbbra is ingyenes lesz, amíg a járványhelyzet ezt indokolja.

Az oltottaknak idővel nem kell karanténba mennie

A kormány a 2021-es költségvetést úgy készítette elő, hogy a 7,5 százalékos hiánycél elérhető legyen - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Gulyás kérdésre azt mondta, az oltással kapcsolatos rémhíreknek senki ne üljön fel, mert a betegségben meg lehet halni. Aki oltott, annak idővel nem kell karanténba mennie - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Jelenleg 1523 ember van intenzíven - mondta egy másik kérdésre Gulyás.