Külföldről támadják a magyar egészségügyi dolgozók egyik legjelentősebb elismerését, a Köszönet a Hősöknek díjat

A Köszönet a Hősöknek-érme
Vágólapra másolva!
„Koronavírus miatt kerültem kórházba, rettenetesen fulladtam. A nővérke adott injekciót, leült az ágyam mellé, megfogta a kezem és beszélt hozzám. Kértem, hogy ne hagyjon ott. És nem ment ki. Én egy végtelenségnek éreztem, de végül jobban lettem. És ő nem hagyott ott" – írta az egyik beteg, aki az ápolónőt jelölte a Köszönet a Hősöknek-díjra. Valaki arról mesélt, hogy a nővérke a saját telefonját tartotta a haldokló családtagja füléhez, hogy el tudjon tőle búcsúzni. Egy szívvel-lélekkel dolgozó mentősre nagyon sok jelölés érkezett, aztán a fiatalember néhány napja tragikus hirtelenséggel meghalt és már posztumusz ajánlásokat írnak. Ilyen és ehhez hasonló, szívszorító történetekkel ajánlották a betegek és hozzátartozóik a Köszönet a Hősöknek-díjra az orvosokat, ápolókat, mentősöket.
Vágólapra másolva!

A díjat Prof. Dr. Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója alapította.

Bárki tehet javaslatot olyan egészségügyi dolgozóra, aki a járványhelyzetben az elvárhatónál jóval többet megtett a betegekért.

Bedros J. Róbert az Origónak elmondta: immáron egy éve emberfeletti küzdelmet folytatnak a betegek életéért és gyógyulásáért az egészségügyi dolgozók, a díj pedig erre a hősies helytállásra hívja fel a közvélemény figyelmét.

Bedros J. Róbert, országos kórházfőparancsnok-helyettes, a Szent Imre Kórház főigazgatója Forrás: Móricz-Sabján Simon

– fogalmazott az országos kórházfőparancsnok-helyettes.

Covid-gyanús beteget ápolnak a Szent Imre Kórházban fotó: Talán Csaba


A széles körű elismerés és támogatás ellenére Bedros J. Róbert kapott olyan levelet külföldről, amelyben leginkább azt kifogásolták, hogy „díjat neveznek el a világjárványról".

A főigazgató szerint mélységesen elkeserítő ez a méltatlan támadás, amely remélhetőleg a levélírók hiányos történelmi ismeretéből adódhat, hiszen Szent Corona valóban létező személy volt.

A Köszönet a Hősöknek-érme Forrás: Szent Imre Kórház

A II. században élt, a „járványok elleni oltalmazó égi segítő mintaképe" volt. Olaszországban, Ausztriában, Csehországban és Bajorországban is ismerték áldozatos tevékenységét. „A járvánnyal sújtott területeken mentette az emberéleteket, ahogyan ezt most a hős egészségügyi dolgozók is teszik" – fogalmazott az országos kórházfőparancsnok-helyettes.

A Köszönet a Hősöknek-érme Forrás: Szent Imre Kórház


Bedros J. Róbert azt mondta: bízik abban, hogy a „Köszönet a Hősöknek" elismerés révén rendkívüli embereket, különleges történeteket ismerhet meg a nyilvánosság és arcot adhatnak az „arctalan" Hősöknek.

„Sok olyan levelet kapunk, hogy mindenki megérdemelné az elismerést, aki ezekben a nehéz hónapokban helytáll. Ezt én is így gondolom, de mindenkit kitüntetni nem tudunk. Ez nem szabad, hogy azt jelentse, hogy akkor inkább senkit ne tüntessünk ki! Minden díj egyben elismerés azok számára is, akik segítségével és támogatásával a díjazott személy ilyen kiemelkedő munkát végezhetett" – tette hozzá Bedros J. Róbert, hangsúlyozva, hogy az egész magyar egészségügyet képviselik a kitüntetettek.

A [email protected] e-mailcímen kollégák, betegek, hozzátartozók május 20-ig jelölhetik azt az egészségügyi dolgozót, aki a járványhelyzetben jóval többet megtesz vagy megtett az elvárhatónál.

A díjazottakat a legnagyobb magyar egészségügyi szervezetek vezetőivel közösen választják ki. A június 21-i díjátadó ünnepségen a tavalyihoz hasonlóan várhatóan Prof.Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Bedros J. Róbert adja át az elismeréseket. Külön öröm számomra, hogy elfogadta felkérésemet a világhírű zenész, Leslie Mandoki, aki az esemény sztárvendége lesz – mondta az országos kórházfőparancsnok-helyettes.