Továbbra sem hajlandó érdemben kommentálni Tordai Bence, hogy azok után oltatta be magát az orosz Szputynik V--vel, miután alaáírta a baloldal keleti vakcina-ellenes határozati javaslatát, és durván támadta az oltásokat. Bár a párbeszédes politikus csütörtökön online sajtótájékoztatót tartott, az időben megküldött kérdéseinkre nem válaszolt. Mint ismert, több baloldali politikus is miután életeket veszélyeztetve megpróbálta lebeszélni az embereket az oltásról, magának beadatta az oltóanyagot. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint járványhelyzetben különösen megengedhetetlen az a fajta következetlen, csak a hatalmi érdekeket néző politika, amit a baloldal folytat.

Csütörtökön negyed egyre online sajtótáékoztató hirdetett meg a Párbeszéd, amit Tordai Bence, a párt parlamenti képivselője, frakcióvezető-helyettese tartott. A politikus azok után került a figyelem középpontjába, hogy először nyíltan támadta az orosz vakcinát, majd nem sokkal később mégis azzal oltatta be magát. 

Nem vállalja a felelősséget

Egy órával a sajtótájékoztató előtt megküldtük neki kérdéseinket. Azt szerettük volna megtudni Tordai Bencétől, hogy nem tartja-e ellentmondásosnak, hogy miközben a keleti vakcinák elleni határozati javaslatot támogatta, amit még nem vont vissza, éppen az orosz oltóanyaggal oltatta be magát.

Itt arra a határozati javaslatra utaltunk, amit a baloldali képviselők januárban nyújtottak be annak érdekében, hogy felfüggesszék az orosz és a kínai oltóanyag hazai használatát. Az előterjesztés azóta is az Országgyűlés előtt van, az indítványozók közül senki sem vonta vissza azt.

Éppen ezért azt is megkérdeztük a Párbeszéd képviselőjétől, mi az oka annak, hogy mindeddig még mindig nem tette ezt meg, illetve tervezi-e a jövőben. Ugyenezeket a kérdéseket szerettük volna feltenni a politikus online sajtótájékoztatóján is, azonban erre nem volt mód. Tordai ugyanis gyorsan elmondta, amit akart, kérdésekre nem adott lehetőséget. Cikkünk megjelenéséig az előzetes megkeresünkre sem reagált, mindebből pedig az következik, hogy 

Tordai továbbra is oltásellenes álláspontot képvisel, és nem mer őszintén szembe nézni a közvéleménnyel.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Pár napja szintén tettünk egy próbát a politikusnál, akkor azt kérdeztük meg, hogy az oltása után is fenntartja-e korábbi véleményét a keleti oltóanyagokkal kapcsolatban, és hogy mindezek után ma is aláírná-e a vakcinaellenes határozati javaslatot. Bár akkor reagált megkeresésünkre, de konkrét válasz helyett egy korábbi posztjára hívta fel a figyelmünket. Abban azzal magyarázta a történteket, hogy megváltozott a helyzet, és egy tudományos szaklapban publikált kutatás meggyőzte őt a Szputnyik V hatásosságáról. 

Csakhogy indoklása nem felel meg a valóságnak, hiszen a Párbeszéd és a párt politikusai a mai napig bizalmatlanságot próbálnak meg kelteni a keleti oltóanyagok körül. Arról nem is beszélve, hogy a párbeszédes politikusok egyszer sem határolódtak el szövetségeseik oltásellenes megnyilvánulásaitól, ami szintén azt jelzi, hogy azonosulnak ezekkel a kijelentésekkel.

Fontos kiemelni, hogy sem Tordai Bence, sem más párbeszédesek, sem a baloldal tagjai mindezidáig nem kértek bocsánatot a magyar közvéleménytől, amiért minden alap, és szakmai tudás nélkül, emberéleteket veszélyeztetve indítottak lejárató kampányt az oltóanyagok ellen. 

Meggondolta magát 

Ahogyan az Origo elsőként írta meg, a párbeszédes politikus hónapokon keresztül támadta a keleti vakcinákat, ennek ellenére mégis az orosz oltóanyaggal oltatta be magát. Januári posztjában még úgy fogalmazott, a kormány Vlagyimir Putyin "megrendelésére" eteti a magyarokat a Szputnyik V-ről szóló propagandával, amivel csak azt érte el, hogy "elképesztő magasságokba szökött a vakcinákkal szembeni gyanakvás". Sokat mondó, hogy a napokban törölte ezt a bejegyzését.

Három hónappal később, áprilisban viszont azzal büszkélkedett közösségi oldalán, hogy megkapta az orosz vakcinát. Még azt is hozzátette, hogy "minden rendben ment", azaz elismerte, hogy az általa bírált oltóanyag maximálisan biztonságos és hatékony. Máskülönben egész biztosan nem oltatta volna be magát.

Forrás: Facebook/Tordai Bence

Kocsis Máté: minden kétértelmű mondat oltásellenes

"Fő a következetesség, fő a megalapozott bírálat" - így kommentálta a Fidesz frakcióvezetője Tordai viselkedését a HírTV tegnap esti adásában. Kocsis Máté szerint továbbra is aktuális a kérdés, hogy a párbeszédes politikus képviselőtársaival együtt "mire fel kezdeményezte vizsgállóbizottságok felállítását néhány hete".

Járványhelyzetben ez a fajta következetlen, csak a hatalmi érdekeket néző politika, amit a baloldal folytat, megengedhetetlen. Ennél sokkal nagyobb a tét 

 - mondta. A Fidesz frakcióvezetője külön kiemelte: "megbecsülhetetlen", hogy Tordai Bence az oltásáig hány embert bizonytalanított el. "Ez nem játék, emberéletekről van szó" - húzta alá. Kocsis Máté összegezve elmondta, hogy

minden kétértelmű mondat oltásellenes. Minden olyan kijelentés a politikusoktól, ami bárkit is eltántorít az oltástól, az pedig bűn.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A párbeszédes politikus ügyéből országos botrány lett. Hollik István, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója arra emlékeztett közösségi oldalán, hogy kettőjük januári vitájában Tordai a keleti vakcinákkal szemben keltett bizonytalanságot, most mégis elfogadta a Szputnyik V-t. "Kétszínű a baloldal politikája" - tette hozzá.