5216 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

VIRÁG József
Budapest, 2021. április 11. Virág József orvosigazgató beolt egy férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a fővárosi Szent Margit Kórház egyik oltópontján 2021. április 11-én. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
5216 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma - közölte a kormányzati tájékoztató oldal.
Vágólapra másolva!

Meghalt 241 többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 24 762 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 445 920 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 516 fő. 9459 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1117-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos.

Az oltásra jelentkezett idősek 90%-a és a regisztrált 18-59 év közöttiek közel fele (49,6%) is már megkapta az oltást.

Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon. Ma és szombaton újabb lehetőséget kapnak a soron kívüli oltásra a regisztrált pedagógusok, bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók.

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát

április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is.

Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

Jelentős segítség a vendéglátóhelyek számára, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

Április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai (1-4. évfolyamokon) visszatérnek a rendes, tantermi oktatásra. A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz. A felnőttképzésben szintén április 19-től ismét lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.

Virág József orvosigazgató beolt egy férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a fővárosi Szent Margit Kórház egyik oltópontján 2021. április 11-én Forrás: MTI/Mohai Balázs

A kormány emellett

május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése a célja.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatában életbe lépett intézkedések szerint az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között nyitva lehetnek, és átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. Nyitva lehetnek a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Szabadidős sporttevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban - továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Folyamatosan zajlik az oltás,

a beoltottak száma 3 145 592 fő,

közülük 1 349 314 fő már a második oltását is megkapta.

Már a 4,2 milliót is meghaladja a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Kérik, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.