Lebukott egy számlagyárat működtető bűnszervezet

Számlagyárat működtető bűnszervezetet számoltak fel 2021.04.16.
Vágólapra másolva!
Több mint 6 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek egy bűnszervezet, amely számlagyárat üzemeltetett. A pár nappal ezelőtti akció után közel 60 gyanúsítottat hallgattak ki a NAV pénzügyi nyomozói. Az ügyészek kezdeményezték több ember letartóztatását.
Vágólapra másolva!

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet vezetője egy 45 éves férfi volt, aki 2017-től egy olyan számlagyárat működtetett,

amely több, valós gazdasági tevékenységet nem végző társaságból állt.

Számlagyárat működtető bűnszervezetet számoltak fel Forrás: Magyarország Ügyészsége

A bűnszervezet „szolgáltatását" igénybe vevő úgynevezett haszonhúzó gazdasági társaságok vezetői,

a számlagyárban kiállított fiktív költségszámlákkal csökkentették a vállalkozásuk fizetendő adóját.

A számlabefogadó cégek, cégcsoportok jellemzően őrző-védő, takarítási, illetve egyéb kereskedelmi tevékenységet folytattak. A látszat kedvéért a fiktív számlákon feltüntetett összegeket elutalták a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt a bűnszervezet tagjai tovább utalták a pénzfelvétel valódi helyére, külföldi bankszámlákra.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A bűnszervezetet vezető férfi keresett az ügyleteken és fizetett a bűntársainak is.

A gyanúsítottak a bűnszervezetként működő számlagyár üzemeltetésével az eddig feltárt adatok alapján,

több mint 6 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénzügyi nyomozói – bevetési egységük, a Merkúr és a Terrorelhárítási Központ hathatós közreműködésével – április 14-én összehangolt, országos akciót hajtottak végre. A kutatások során – egyéb bizonyítékok mellett –

nagy mennyiségű, a bűnszervezethez köthető okirati bizonyítékot, bélyegzőket, számítástechnikai eszközökön tárolt adatokat foglaltak le, amelyek a bűncselekmények megalapozott gyanúját alátámasztották

- írta Origónak küldött közleményében Dr. Ibolya Tibor, fővárosi főügyész.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Az ügyben összesen közel 60 embert hallgattak ki gyanúsítottként.

Velük különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó – legtöbbük esetében bűnszervezetben elkövetett – költségvetési csalás és más bűncselekmények megalapozott gyanúját közölték.

A bűnszervezetet működtető gyanúsítottak négy évig rendkívül szervezetten és konspiratív módon "dolgoztak".

Több helyszínen volt titkos irodájuk.

A nyomozók arra gyanakodnak, hogy a bűnszervezet korábbi években keletkezett, rájuk nézve terhelő tartalmú dokumentumai közül többet megsemmisítettek.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A Fővárosi Főügyészség 6 gyanúsított – köztük a számlagyárat működtető bűnszervezet vezetője, a számlagyár adminisztrátora, továbbá az egyik haszonhúzó cégcsoport két vezetője és könyvelője - letartóztatását indítványozta. A főügyészség határozott álláspontja, hogy velük szemben csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésére van alap a bűnismétlés, valamint a bizonyítás megnehezítésének fokozott veszélye miatt. A letartóztatásukról várhatóan ma dönt a nyomozási bíró.