Több doppingbotránya volt sportvezetőként László Imrének

László Imre ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ bemutató beszél kivetítő Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon MŰSZAKI ESZKÖZ politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY vezető
Budapest, 2017. november 18. László Imre, a Demokratikus Koalíció (DK) egészségügyi kabinet vezetője beszédet mond a pártja országos választási programbemutató salgótarjáni rendezvényén 2017. november 18-án. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
László Imre sportorvosi és sportvezetői pályafutása során több nemzetközi szintű doppingbotrány részese volt, aminek következtében nem egyszer kénytelen volt lemondani aktuális tisztségéről - a Kontra utánajárt az újbudai DK-s polgármester korábbi botrányainak, felidézve a múltjának kevésbé ismert részleteit. 
Vágólapra másolva!

László Imre, Újbuda DK-s polgármestere évtizedeken keresztül megkerülhetetlen alakja volt a hazai súlyemelőknek. Előbb a Magyar Súlyemelő Szövetségnek elnöke, majd a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (International Weightlifting Federation, a továbbiakban: IWF) és a Magyar Olimpiai Bizottság orvosbizottságának is a tagja lett, de pályája csúcsán az európai szervezet alelnökeként is funkcionált.

Doppingbotrány Szöulban

A Kontra korábbi cikkek alapján felidézte, hogy

a baloldali politikus időszakát körüllengték a nemzetközivé dagadó doppingbotrányok.

Mint írják, az első nagy lebukás az 1988-as szöuli olimpián volt, ahol két versenyzőt: a világbajnok Szanyi Andort kizárták, a negyedik helyezett Csengeri Kálmán eredményét pedig érvénytelenítették. Ugyanazt a tiltott szert, a sztanozololt mutatták ki náluk, mint a kanadai sprinter Ben Johnsonnál, akit szintén megfosztottak aranyérmétől.

Csengeri egyébként megírta a történetét "Becsaptuk a világot" címmel. A helyezésétől megfosztott sportoló elmesélte, hogy hogyan is doppingoltak, és miként működik az "öntőgép", a magyarok találmánya, amivel egy ideig ki tudták játszani az ellenőröket. "Egy lufiba garantáltan tiszta vizeletet raktak – az orvos vagy a gyúró kölcsönözte –, amit az alsónadrágba helyeztek, onnan préselték bele a mintavételi pohárba, amit aztán ellenőrizhettek az orvosok" - így próbáltak csalni.

Csengeri Kálmán Forrás: Getty Images

Fontos megemlíteni, hogy László Imre volt ebben az időben a csapat egyik orvosa. Miután Csengeri lebukott az ügyeskedéssel, és visszarendelték, a kapitány kiöntötte a becsempészett mintát, és azt mondta Csengerinek, pisiljen nyugodtan, mert már tiszta, már kiürült a szervezetéből a dopping. Két nap múlva kiderült, hogy ez nagy tévedés volt. A versenyző akkor hallotta először a sztanozolol szót, amit a szervezetében találtak. Kiderült, rosszul mérték be ennek a csodaszernek a kiürülési idejét, ezért akadt fenn a vizsgálaton.

A sportvezetés úgy gondolta, az a legegyszerűbb, ha Csengeri elviszi a balhét, és úgy állították be a helyzetet, mintha nem központi doppingolás lett volna, hanem egyedül ő vett volna be olyan szert, ami tiltólistás volt. Néhány nap múlva megbukott Szanyi is. Az ezüstöt is simán megszerezte volna, de fennakadt a doppingteszten. A jelek szerint szó sincs arról, hogy a versenyzők saját szakállukra doppingoltak volna, hanem - Csengeri könyve szerint - szervezetten, az orvosok és vezetők tudtával szedték a tiltott szereket.

Visszatért a rendszerváltással

A nemzetközivé dagadó szöuli botrány után az akkori Állami Ifjúsági- és Sporthivatal elfogadta a súlyemelő-szövetség teljes vezetésének, így többek között László Imrének lemondását. A Kontra értékelése szerint, ha marad a szocializmus, László Imre jó eséllyel nem jutott volna újra a súlyemelés közelébe, de a rendszerváltásnak köszönhetően újra visszaszivárgott a hazai szövetségbe.

A portál megjegyzi, hogy a most már polgármesterként dolgozó orvos visszatérésével a doppingügyek is visszatértek a súlyemelőkhöz. 1992 decemberében a ZDF is lehozott egy riportot az akkorra elharapódzódó magyar doppinggyanús ügyletekről. A német televízió arról számolt be az egyik műsorában, hogy Magyarországon virágzik a tiltott teljesítményfokozóknak a fogyasztása és forgalmazása, és a László által vezetett Súlyemelő Szövetséget külön is megemlítették.

Doppingbotrányok kísérték László Imre baloldali polgármester sportvezetői pályafutását Forrás: MTI/Komka Péter

A botrányok nem kerülték el László Imrééket: 1995 végén arról számolt be a Népszava, hogy a súlyemelő Dudás Istvánnál két vizsgálat is doppingszer használatát mutatta ki. A Kontra szerint a helyzet azért is volt különösen kellemetlen, mert a sportoló a 90 kilogrammos súlycsoportban országos bajnok volt.

Parkolópályára tett nemzeti hős

László Imre sportorvosi pályafutásának egyik legdurvább botránya 2000-ben, a sydney-i olimpia előtt volt. Az ötkarikás játékokat megelőzően László komoly ellentétbe került két versenyzővel és edző édesapjukkal, Takács Istvánnal A konfliktus olyannyira elfajult a DK-s politikus által vezetett szövetség és a Takács család, Takács István és az érmeket futószalagon szállító versenyző lánya, Mária között, hogy szervezett doppingolással vádolták meg a szövetséget, és annak felelőseként a vezetőséget nevezték meg.

Az állításuk szerint az egyéni teljesítmények rövid időn belül jelentős, megmagyarázhatatlan javulást mutattak a versenytársaknál. Takács Mária sokéves tapasztalattal jelezte a Napkeltében, hogy a versenytársak ilyen mértékű teljesítményjavulása természetes úton elképzelhetetlen.

Forrás: Kontra

A Kontra szerint Takácsék állítása annak fényében is elgondolkodtató, hogy a Lászlóék védelmében írt fenti, 2000. júniusi Nemzeti Sport-cikkben felhozott, junior világrekordot elért Likerecz Attila júliusban, tehát rá egy hónappal később fenn is akadt a doppingvizsgálaton.

Takács Mária mindössze 2,5 kilóval emelt kevesebbet a limitnél, ami 232,5 kilogramm volt, ezért pedig kimaradt az Európa-bajnokságról és így az olimpia keretből is. Takács Mária esetében az elnökségnek külön kellett szavaznia, ahol végül a László vezette testület, és köztük maga László Imre is leszavazta a sportoló részvételét az Eb-csapatban. Takács eddigre 12 év alatt már 65 világ- és Európa-bajnoki érmet szerzett a szövetségnek és hazájának.

"Ez sem számított Lászlóéknak. László Imre és az elnökség ezzel keresztülhúzta egy született sportember, Takács Mária élete álmát, csak azért, hogy a több évtizedes ellentét után így vegyen elégtételt a családon" - kommentálta a portál.

Lemondott Athén után

Négy évvel később ismét több versenyzőnek kellett doppingolás miatt távoznia: Kecskés Zoltán még a felkészülés alatt lebukott, Kovács Zoltán mintát sem volt hajlandó adni, Gyurkovics Ferencet pedig megfosztották az ezüstérmétől.

László Imre első reakcióként a Doppingellenes Világügynökségre (WADA) mutogatott, azt állítva, hogy a "WADA állam lett az államban". Taktikája nem jött be, és végül lemondott minden pozíciójáról. Ami nem volt kevés, hiszen ekkorra már az európai szövetség alelnöke, a Magyar Olimpia Bizottság és a nemzetközi szövetség orvosbizottságának is tagja volt.