Látszik-e már a védőoltások hatása?

Sopron, 2021. április 5. Oltáshoz előkészített, a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával töltött fecskendők a Soproni Gyógyközpont oltópontján 2021. április 5-én. MTI/Filep István
Vágólapra másolva!
A jövő heti nyitási lépcső számos részletszabályát ismertették az operatív törzs pénteki tájékoztatóján, valamint Müller Cecília válaszolt arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e majd esetleg egy harmadik oltásra is. 
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a védelmi intézkedések feloldásának második fokozatát ismertette. Mint ismert, a vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót.

Azok a vendéglátóhelyek, amelyek nem tartják be a szabályokat, akár egymillió forintos bírsággal is megbüntethetők – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

A védelmi szabályokat továbbra is mindenkinek be kell tartania Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nagyon jól állunk az oltásokkal

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. Az oltásra jelentkezett idősek 90 százaléka és a regisztrált 18-59 év közöttiek közel fele (49,6 százalék) is már megkapta az oltást.

Jelenleg minden harmadik magyar megkapta már a koronavírus elleni oltást. Az országos tisztifőorvos bízik abban, hogy ebben a tempóban tudják majd folytatni az oltási ütemet.

Mivel egyre inkább terjed a brit mutáns, így mindennél fontosabb az egyéni védettség. Megkért mindenkit arra, hogy ne bízzon abban, hogy majd a hőn áhított 70-80 százalékos lakossági átoltottság elérése után már nem kell beoltassák magukat. Arra kér mindenkit, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon az oltásra.

Az óvodákat is fertőtlenítették Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Fontosak a védelmi intézkedések

Jó hír, hogy az elmúlt időszakban a vírus reprodukciós rátája egy alá csökkent.

Ez azért is fontos, mivel a brit vírus reprodukciós rátája négy, tehát alapesetben egy ember ennyit tud megfertőzni. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy elkezdett csökkenni a fertőzöttek száma.

Vagyis a korlátozások és a védőoltások meghozták a várt hatást. Egyre kevesebben fertőződnek meg Magyarországon. A csökkenés nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, ezért is fontos, hogy a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradjanak - mondta Müller Cecília.

Szigorú szabályok az oktatási intézményekben

Hétfőtől az óvodákban és az iskolákban is ismét jelenléti oktatás lép érvénybe. Rendkívüli biztonsági szabályok mentén kezdődik az újranyitás. A honvédség a szünetben fertőtlenítette az oktatási intézményeket.

A pedagógusok oltása továbbra is zajlik, ma és szombaton még felvehetik az oltást azok a pedagógusok, akik még nem kapták meg a védőoltást.

Fontos, hogy emlékeztessük a gyerekeket a kézmosás fontosságára. Ugyanakkor az is fontos, hogy csak egészséges gyerek mehet óvodába és iskolába, így ismét mérni fogják a gyerekek testhőmérsékletet - ismertette Müller Cecília.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy kell-e harmadik oltás Forrás: MTI/Filep István

Kell-e harmadik oltás?

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy egyelőre nincsen korrekt, egzakt válasz arra, hogy kell-e harmadik oltás. A Pfizer cég vezetője arról beszélt, hogy lehet, hogy a Pfizer-vakcinából is lehet, hogy kell harmadik oltás.

Most tegyük védetté magunkat, mert akkor megmentjük magunkat az életveszélyes megbetegedéstől - mondta Müller Cecília.