A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában. Szólt arról is, hogy az óvatosság és a fokozatosság miatt változott az iskolák kinyitása. Kijelentette, hogy több munkahelyünk lesz a járvány után, mint azelőtt volt.

Az óvatosság és a fokozatosság miatt mennek először április 19-én csak az óvodások és az általános iskolák alsós diákjai vissza az iskolába – monda Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nyolcmillió beoltható felnőtt magyarból 3 millió 145 ezer embert már beoltottak, és hamarosan további 742 ezer ember megkapja a vakcinát. 

Közel vagyunk, hogy a beoltható emberek felét beoltsák, és akkor többen lesznek védettek, mint akik nem azok – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor: Közel vagyunk, hogy a beoltható emberek felét beoltsák, és akkor többen lesznek védettek, mint akik nem azokForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Erre nagy szükség van

A miniszterelnök szerint a konzultáción is az az eredmény született, hogy az iskolákat kell először nyitni. – Természetes ösztön, hogy a szülők legjobban a gyerekeket védik – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy a bölcsődei és kórházi statisztikák igazolják vissza, hogy helyes lépés a jövő hét eleji nyitás. Cáfolta, hogy több száz gyerek lenne kórházban, lélegeztetőgépen is csak két fő van. Az alsó négy osztályban nincs variálás, a szülők pedig az iskolaigazgatóhoz fordulhatnak, ott kérhetik, hogy igazolja a hiányzást, hogyha nem akarják vinni a gyereket az intézménybe - tájékoztatott Orbán Viktor. Nagy szükség van a pedagógusok munkájára, hogy folytatni tudjuk az újraindítást – húzta alá a kormányfő.

Döntő lesz a következő hat hét

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy a beoltottak száma a legfrissebb adatok szerint 3 millió 145 ezer 592 fő, a második oltást is megkapták már több mint 1 millió 300 ezren. 241 személy meghalt, de tízezer alá csökkent a kórházban lévők száma.

Sokan, köztük külföldi politikusok is Magyarország járványkezelését bírálják, amire a miniszterelnök úgy reagált, Európában Málta után a legtöbb átoltott ember nálunk van. Mint mondta, a következő hat hét döntő lesz, hiszen meg tudjuk duplázni a beoltottak számát. György István garantálja ezt a nyugodt, szabályozott oltáspolitikát – tette hozzá. Kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, a Janssen-vakcina, és azt is elrendeltük, hogy a keleti vakcinákhoz hasonló hatósági vizsgálatokat kell elvégezni ezzel a vakcinával kapcsolatban. Orbán Viktor elmondta, a Janssen-vakcinával kapcsolatos hírek riasztóak, azért van erre szükség. – A kieső vakcinákat pótoljuk, a következő hat hétre tervezett oltásmennyiséget be tudjuk adni. Május végére, június elejére kint vagyunk a vízből – jelentette ki a kormányfő.

Alaposan megvizsgálják itthon a Janssen vakcinájátForrás: MTI/AP/Rogelio V. Solis

Mindenkinek meg kell kapni az oltást

Nem tudjuk, hogy miért lenne jó, de tudjuk, hogy miért lenne rossz, ha eltörölnék az oltási regisztrációt – fogalmazott Orbán Viktor az ellenzék felvetése kapcsán. Hozzátette: mivel az oltás önkéntes, muszáj összegyűjteni, hogy ki kéri, hogy beoltsák. Ez Magyarország második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelete – ismételte meg Orbán Viktor.

Nagyon komoly tesztet jelent az egész apparátus számára ez a mostani helyzet: a folyamat irányítói, a rakodók, a sofőrök, de a közigazgatási szakemberek is ugyanolyan fontosak, mint az ápolónők és orvosok. Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy  szinte minden regisztráltat be tudtak oltani. Aki számára halálos lehet a vírus, és kért oltást, azok védve vannak - szögezte le a miniszterelnök.

Kialakult egy olyan képzet, hogy az emberek azt hiszik, hogy lesz egy olyan helyzet, amikor a társadalom 60-70 százalékát már beoltották, és neki már nem kell oltakozni. – Ez tévképzet, nem lehet megúszni! – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Egyéni felelősség, egyéni védelem van, senki nem tudja elkerülni, hogy megbetegedjen – tisztázta Orbán Viktor.

Mindenkinek meg kell kapni az oltástForrás: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: Ilyet a baloldal sehol nem művel Európában

A kormányfő elmondta, a legnagyobb közbizalom általában az orvosok iránt van, ezért is döntöttek úgy, hogy a háziorvosokra építik az oltási programot. Elmondta, ez számukra nagyon megterhelő és nagy felelősséggel jár, de az a tudás, hozzáértés, terepismeret, erkölcsi nagyság, amellyel rendelkeznek, megkerülhetetlenné teszi őket. Ha valami bizonytalanság van, valamit nem értünk, nem tudunk, bátran forduljunk a háziorvosunkhoz - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Most dolgoznunk kell, az elemzés és a filozofálgatás későbbre marad – mondta a magyar média és a baloldal oltásellenes kommunikációjáról Orbán Viktor. Annyit megjegyezett, hogy ilyet ő sehol Európában nem látott, amit nálunk a baloldal művel. – Ez most nem egy politikai kormány, hanem egy válságkezelő operatív törzs – írta le a helyzetet a kormányfő. Hozzátette:  Eszement dolgokat tapasztalt, visszautalt a baloldal hatalomvágyára, illetve a gyászolók kihasználást célzó elemzői tanácsra is. 

Orbán Viktor ennek ellenére nem szeretné, hogyha jelenleg a védekezés mellett még az oltásellenesek büntetőjogi szankcionálásával is foglalkozni kellene. – Az a fontos, hogy a jóérzésű emberek fogjanak össze, és húzzuk ki egymást ebből a járványból – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor: Le vagyok sújtva attól, amit a baloldalon látokForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A környező országok járványkezelésével kapcsolatban a kormányfő kifejtette, a nyugati országokban a vita arról szól, hogyan segítsünk jobban, Magyarországon azonban a baloldali pártok arról beszélnek, hogyan ártsanak a kormánynak, ami már a romlottság egy másik foka. Le vagyok sújtva attól, amit a baloldalon látok, még mindig be van nyújtva a parlamentbe a baloldalnak az a határozata, hogy ne oltsunk keleti vakcinával. 

A miniszterelnök szerint ez az oltásellenes kampány azért van, mert ha hat hét alatt sikerül végrehajtaniuk az oltási tervet, akkor Magyarország a világon az első országok között lábal ki a válsághelyzetből.

Ugyanakkor a gyógyszergyárak profitéhségével szemben is fel kell lépnünk, akik versenyeznek egymással, egymás vakcinái ellen szóló nyilatkozatokat tesznek. Magyarországon egységes kormányzás van, ami a járványkezelésben komoly előnyt jelent – hangsúlyozta a kormányfő.

Több munkahely lesz a járvány után

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a teraszok kinyitása egy szimbolikus dolog lesz. 2021-22-ben 5000 milliárd forintot fordítunk a gazdaság újraindítására. Mindenki vissza tudja szerezni a munkahelyét, vagy újat tud kapni - tette hozzá. Több munkahelyünk lesz a járvány után, mint azelőtt volt. Most esélyt látok, hogy mindenki talpra tud állni - mondta a kormányfő. Volt olyan kerület, az I. kerület, ami megduplázta a teraszok díját. Most eltöröltük a teraszdíjat - mondta a kormányfő. Áprilisban és májusban is lesz bértámogatás, automatikusan utalják majd azt az érintetteknek - zárta az interjút a kormányfő.