Pénteken hajnalban, 86. évében meghalt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja. A lánya dajkája, Vera néni úgy emlékszik vissza, hogy a Vas megyei faluban, Velemben senkinek sem hagyta, hogy művésznőnek nevezze. A helyiek mind imádták őt – írja a Blikk.

Több évtizede élt Törőcsik Mari egy Vas megyei faluban, Velemben. A lányának a korábbi dajkája, a 78 éves Molnár Vera örömmel emlékszik vissza a művésznőre.

Én voltam a kislánya, Terike dajkája az óvodában. Végtelenül aranyos nő volt Marika, mert senki nem hívhatta máshogyan! Nem engedte senkinek, hogy művésznőnek nevezze" – mondta az asszony a Blikknek, aki szerint hiába volt Törőcsik Mari a nemzet színésze, ő egy volt közülük.

Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjaForrás: MTI/Zih Zsolt

Az asszony szerint Maár Gyulával keresett házat Törőcsik Mari a faluban, és először egy öreg pajtát akartak megvenni és felújítani, mert beleszerettek az épületbe. Az azonban nem volt eladó, ezért vették meg a mostani házat.

Mindenkihez volt egy kedves szava. Imádta a virágokat, az enyémet mindig megdicsérte, és kért is belőle" – tette hozzá a korábbi dajka, majd azt is elmondta, hogy a színésznő szeretett a környéken túrázni.

Egy másik nő arról beszélt a lapnak, hogy a helyiek az emberi gesztusai miatt is nagyon szerették Törőcsik Marit.

"Azt mindenki tudja, hogy mekkora művész volt, de azt kevesebben, hogy mekkora ember. Néhány éve fiatalon és váratlanul meghalt a testvérem, aki Velemben néhány házra élt Törőcsik Maritól" – emlékezett vissza.

"Sosem felejtem el, amikor megszólalt a kopogtató, és ott állt előttem Marika néni a kapuban. Kérte, ne haragudjak a zavarásért, ő csak azért jött át, mert tudja, mi történt velünk, és szeretné elmondani, hogy mennyire sajnálja és részvétet kívánna a szüleimnek. Bejött hozzánk, beszélgetett, próbált vigaszt nyújtani egy számára teljesen ismeretlen családnak. Világéletében kedves volt, és szerény maradt" – mesélte el a lapnak.