2680 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

koronavírus, Budapest, maszk, roller, Wolt, kiszállítás
Vágólapra másolva!
2680 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 753 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - közölte a kormányzati tájékoztató oldal.
Vágólapra másolva!

Meghalt 197 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 25 381 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 458 212 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 269 595 fő.

8650 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1052-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is ezreket fertőz, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos. Minden harmadik magyar ember már kapott oltást. Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon.

A fokozatos újraindítás részeként mától kinyithatnak az óvodák, az iskolák alsó tagozatai és a felnőttképzésben is lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.

A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz.

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát

ÁPRILIS 19. UTÁN IS KÖTELEZŐ LESZ A KÖZTERÜLETEKEN A MASZKVISELÉS, A TÁVOLSÁGTARTÁS, VALAMINT ÉRVÉNYBEN MARAD AZ ESTE 10 ÓRAKOR ÉLETBE LÉPŐ ESTI KIJÁRÁSI TILALOM IS.

Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok már készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

Jelentős segítség a vendéglátóhelyek számára, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A KORMÁNY EMELLETT MÁJUS 23-IG MEGHOSSZABBÍTJA A HATÁRELLENŐRZÉST, AMELYNEK VÁLTOZATLANUL A JÁRVÁNY MEGFÉKEZÉSE ÉS A HAZÁNKBA BELÉPŐK ELLENŐRZÉSE A CÉLJA.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatában életbe lépett intézkedések szerint az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között nyitva lehetnek, és átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. Nyitva lehetnek a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Szabadidős sporttevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban - továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Folyamatosan zajlik az oltás, 3 266 425 fő a beoltottak száma, közülük 1 391 381 fő már a második oltását is megkapta. Már a 4,2 milliót is meghaladja a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Kérik, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.