A kormány mindent megtett, hogy az iskolák alsó tagozatai biztonságosan kinyithassanak hétfőn - mondta Szentkirályi Alexandra a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányszóvivő azzal kapcsolatban, hogy hétfőn újra jelenléti oktatás van az általános iskolák alsó tagozatain, elmondta:  ő alsós gyermekét nyugodt szívvel tette ki az iskola előtt reggel.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőForrás: MTI/Vajda János

A kormányszóvivő felidézte, az elmúlt hetekben beoltották azokat az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben dolgozó pedagógusokat, akik ezt kérték, és fertőtlenítették az iskolákat, a nyitás után pedig visszatérnek a korábbi protokollok, mint a testhőmérséklet-mérés, a fertőtlenítés, a távolságtartás. Szentkirályi Alexandra felhívta a figyelmet arra, hogy az alsó tagozaton a fertőzés aránya fele, harmada a felső tagozatosnak, mert az alsósok csak néhány, állandó tanítóval vannak kapcsolatban, még nincs osztálybontás, nem keverednek a gyerekek.

Az általános iskolák alsó tagozatos diákjai ma visszatérhettek a padokbaFotó: Csudai Sándor - Origo

A kormányszóvivő szerint biztonságban tudhatja gyermekét az, aki hétfőn elvitte az iskolába. A kormány mindent megtett annak érdekében, hogy minden lehetséges módon vigyázzunk a gyermekeinkre - mondta Szentkirályi Alexandra, aki szólt arról is, hogy már minden harmadik magyar legalább egy oltást kapott, közel 1,4 millióan pedig a második oltásukat is megkapták. A kormány várakozásai szerint a hét közepén az oltottak száma elérheti a 3,5 milliót, a következő napon pedig kinyithatnak a teraszok, ami nemcsak szimbolikus jelentőségű, mert visszakapunk valamit a régi életünkből, de komoly segítség a vendéglátósoknak is.

Szentkirályi közölte, az uniós vakcinaszállítmányok késedelmes érkezése miatt tárgyaltak a kínai partnerekkel, ennek eredményeként a májusra esedékes szállítmány egy részét át tudták ütemezni áprilisra, így a 400 ezer áprilisra esedékes vakcina mellett 600 ezer, eredetileg májusban esedékes oltóanyagot is még ebben a hónapban szállít a kínai partner.

Szénási Szilvia háziorvos beolt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával egy nőt szolnoki rendelőjében 2021. március 24-énForrás: MTI/Mészáros János

Emellett várnak 780 ezer orosz vakcinát is. Szentkirályi Alexandra szerint a baloldal bár azt hangoztatja, a keleti vakcinák nem biztonságosak, egyre-másra oltatják magukat azokkal. A baloldal ebből is politikai hasznot akar húzni, még akkor is, ha emberek életét veszélyezteti - jegyezte meg a kormányszóvivő, aki elmondta azt is, hogy  2021-ben és 2022-ben ötezer milliárd forintot fordít a kormány a gazdaság újraindítására. A cél az, hogy több munkahely legyen, mint amennyi a vírus előtt volt.