Óriási küzdő volt Törőcsik Mari, ám az ismerősei szerint a múlt héten már feladta a harcot, és megbékélt a halállal - olvasható a Blikkben.

A színésznő az elmúlt évtizedben kétszer is szinte a reménytelen helyzetből küzdötte vissza magát az életbe,  sőt, közel egy hónapos kórházi tartózkodás után április elején még ő maga is bízott abban, hogy hamarosan felépül és hazamehet. 

Törőcsik Mari "A bunda" című előadásban 2006-banForrás: Wikipédia/ Bálint F Gyula

Köszönöm, hogy imádkoztak értem. Sokat jelent az emberek szeretete, tudom, hogy rengetegen szeretnék - és hisznek is abban -, hogy felgyógyuljak. Szerencsére már jobban vagyok, bár még nem engedtek haza a kórházból, de javulnak az eredményeim - mondta akkor lapnak a háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész.

Ám a halála előtt már sokkal borúsabb hangulatban volt, sőt a lap úgy tudja,  az utóbbi időben mindent el is rendezett maga körül. Mindenkivel közölte az utolsó kívánságait, búcsúzkodott.  Volt férje, Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze alig pár nappal Törőcsik Mari halála előtt beszélt utoljára vele. Elmondása szerint egy dolog feltűnt neki, mégpedig, hogy a színésznő akkor már nem tervezett.

A Magyar Rádió 1-es stúdiója, Gárdonyi Géza Az egri csillagok című művéből készült rádiójáték felvétele Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula színművészekkelForrás: Fortepan / Szalay Zoltán

Úgy éreztem, nem nagyon bízott már abban, hogy meggyógyul és kijöhet a kórházból 

- sóhajtott Bodrogi, aki úgy vélte, hogy Törőcsik Mari feladta a küzdelmet. Ugyan nyolc évig volt a férje, az egyik legfontosabb embernek tartotta az életében. Ott volt akkor is, amikor Törőcsik Mari utoljára színpadra lépett az Éjjeli menedékhely című darabban.

Bodrogi Gyulafotó: Talán Csaba

Vele meghalt a Törőcsik Mari-színház, az, amit csakis azok láthattak, akik ott ültek a közönségben bármelyik előadásán. Aki valaha látta, emlékszik rá, ő igazán kapcsolatban volt a közönséggel. Igaz, azon az utolsó előadáson érezhető volt, ahogy a közönség aggódik érte. Én is emlékszem, amikor elindult és megbicsaklott egy picit, megijedtem, de láttam, hogy segítik 

- emlékezett vissza Bodrogi.

Törőcsik Mari jó barátja, Jordán Tamás a múlt héten bejutott hozzá a kórházba, akkor még nem gondolta, ez volt a búcsú.

Jordán Tamás Kossuth és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, egyetemi docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjaFotó: Polyak Attila - Origo

Mari mosolygott és integetett. Szerintem ő maga régóta befejezettnek tekintette az életét. Amikor néhány éve kimondta, hogy többet nem lép színpadra, abban az is benne volt, hogy most már teljesen kerek az élete, megtörtént vele, ami megtörténhetett - idézte fel a Nemzet Színésze.

A küzdelem, az élni akarás mindig is jellemző volt Törőcsik Marira, mondta Kárász Róbert, aki alapítványában szorosan együtt dolgozott a művésznővel. Elárulta, ugyan a színésznő jó ideje tudta, hogy a színpadról le kell mondania, még januárban is bízott abban, hogy ha vége a járványnak, megihatnak végre egy kávét együtt.

Törőcsik mari és Kárász Róbert.Forrás: Facebook/Kárász Róbert official

Mindig is tudott élni, és abban is biztos vagyok, hogy az utolsó pillanatig érezte, hogy szeretik. De tisztában volt azzal is, hogy a szervezete már nem a régi, nagy veszteség az ő halála - sóhajtott az ATV műsorvezetője, aki mindig emlékszik majd rá, milyen szépen köszönt el tőle Törőcsik Mari minden alkalommal.

„A jó isten áldja meg, vigyázzon magára!" – mondta mindig.

Megemlékezők Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő portréinál a Nemzeti Színház előtt 2021. április 18-án. A magyar színjátszás felejthetetlen alakja, a nemzet színésze és a nemzet művésze április 16-án, életének 86. évében, hosszas betegség után halt megForrás: MTI/Máthé Zoltán

Most egy egész ország mondja ugyanezt: Törőcsik Mari, a jó isten áldja meg!