Tettenérés után két nappal állítottak bíróság elé egy ukrán embercsempészt, aki kilenc szír migránst próbált meg Ausztriába juttatni.

A 36 éves ukrán férfi  április 14-én kora reggel, a szerb határ magyar oldalán egy grúz rendszámú autóval kilenc szír migránst vett fel, akik két nappal korábban hiteles iratok nélkül, más embercsempészek segítségével, létrán keresztül jutottak át a határon. A szállítás ára fejenként 4000-4500 euro volt.

A migránsokat Ausztriába akarta evinni, ám egy rendőr Eplény környékén megpróbálta feltartóztatni a kocsit. A sofőr ekkor autóval próbált elhajtani a rendőrök elől, majd miután menekülés közben zsákutcába hajtott, kiugrott az autóból, és gyalog próbált továbbmenekülni. A rendőrök végül elfogták a férfit, majd őrizetbe vették, és két nap alatt lefolytatták a nyomozást. 

Április 16-án már bíróság elé állították az embercsempészettel vádolt férfit. A bíróság ügyészi javaslatra 3 év börtönt szabott ki rá, és 6 évre kitiltotta Magyarországról,

emellett elkobozta a csempészésre használt autót és három mobiltelefont.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a férfi és ügyvédje három nap gondolkodási időt kért. A jogerős döntésig elrendelték a férfi letartóztatását, amelyet mindenki tudomásul vett.