Mennyi és milyen vakcina érkezik a héten Magyarországra?

koronavírus, oltás, vakcina, oltópont, Magyarország,
Gyula, 2021. április 18. Oltópont helyét jelző tábla Gyulán, a Pándy Kálmán kórháznál 2021. április 18-án. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Már minden harmadik ember kapott legalább egy adag védőoltást, és több százezer adag vakcina érkezhet a héten - hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

- mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes elmondta, hogy 2974 ember szegte meg a hétvégén a kijárási tilalmat; egy esetben kellett üzletet bezárni a hétvégén.

Szarvason találtak nyitva egy sörözőt, ahol két személy tartózkodott és szeszesitalt fogyasztott, a helyszínen lévők ellen intézkedtek és a vendéglátási egységet fél évre ideiglenesen bezárták.

Visegrádon egy kalandparkban két vendéget találtak, ezért eljárás indult a cég ellen

- tette hozzá.

Lakossági bejelentést kapott a rendőrség, hogy a Nehru-parton hangos zene szól. A rendőrök tizennégy ember találtak ott. Pestszentlőrincen pedig egy 12 fős rendezvényre csaptak le - mondta Kiss Róbert.

Már minden harmadik ember kapott oltást Forrás: MTI/Rosta Tibor

Több százezer vakcina érkezhet

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, az egyéni védelmet a vakcina felvétele biztosítja, a közösségit pedig az, ha minél többen élnek az egyéni biztonsággal. A beérkezett oltóanyagok vizsgálat után rögtön az oltópontokra kerülnek – tette hozzá.

Müller Cecília kiemelte, minden oltópont működik. A honvédségi oltóbuszok Tolna megye kisebb településein dolgoznak jelenleg. Tájékoztatása szerint 8650 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1052-en vannak lélegeztetőgépen.

- fogalmazott.

Külön megköszönte azok munkáját, akik műszaki feladatokat látnak el, mert rájuk kevesebb figyelem vetül.

Meghalt 197 többségében idős, krónikus beteg. Hozzátette, minden olyan személyt jegyeznek, akik haláluk idején koronavírus-fertőzöttek voltak, függetlenül attól, hogy amiatt haltak-e meg.

Javulnak a hazai járványügyi adatok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyre jobbak az adatok


Javulnak a járványügyi adatok, mivel a lakosság betartotta a védelmi intézkedéseket.

Hétfőn az óvodák és az iskolák alsó tagozatosai meg tudták kezdeni a helyszíni oktatást. Mindenhol, ahol kérték, megtörtént a fertőtlenítő takarítás – hangsúlyozta. A tisztifőorvos arra kérte a szülőket, hogy csak egészséges gyereket vigyenek óvodába, iskolába. Az utóbbi intézményekben pedig a tanárok fektessenek nagyobb hangsúlyt a szellőztetésre. A pedagógusok, bölcsődei gondozók oltása három körben befejeződött. Mintegy 31 ezer köznevelésben dolgozót hívtak be oltásra.

Hatékonyak és biztonságosak az oltások

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a védőoltás beadását követően az ellenanyag kimutatásnál fontos, hogy mikor történik, mert csak adott szituációt mérnek. Ez csak egy tájékozódás, pontosan nem lehet megtudni a szervezet védekezését.

A vakcinák hatásosságát a gyártó határozta meg, a klinikai vizsgálatok során rögzítette azt. Egy-egy paraméter vizsgálata nem ad teljes képet – húzta alá.

Arra kérte az embereket, hogy bízzanak a gyártókban és a vakcinákban. A jelenleg Magyarországon elérhető oltóanyagok jó minőségűek, hatásosak és biztonságosak.

Nem most kell az antitesteket mérnünk, most védetté kell tennünk magunkat. Regisztráljunk, és amikor behívnak az oltóhelyre, akkor menjünk be és vegyük fel az oltást – hívta fel a figyelmet.

Hogy szükség lesz-e "harmadik vagy akárhányadik emlékeztető oltásra", arról szerinte nincs elég adat és tapasztalat, mindegyik vakcina veszélyhelyzeti alkalmazásra került forgalomba, ugyanakkor nem telt el még elég idő ahhoz, hogy tudjuk, meddig véd az oltás.

- mondta.