Hol csökkent leginkább az új fertőzöttek száma Magyarországon?

koronavírus, Budapest, maszk,
Vágólapra másolva!
Csökken a fertőzöttek száma, a beoltottaké közelít a 3,5 millióhoz, valamint újabb vakcinák érkeznek - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Ha elérjük a három és félmillió beoltottat, kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, és fogadhatják a vendégeket reggel öt óra és este fél 10 között. A vendégeknek és a pincéreknek is viselniük kell a maszkot a teraszokon is, a vendégek csak addig vehetik le a maszkot, amíg elfogyasztják rendelésüket – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. Közölte, hogy

  • hétfőn 545 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot;
  • egy presszó bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket. A presszót már korábban megbírságolták ezért, így a mostani alkalommal az egység egyéves bezárásáról döntöttek;
  • több mint 200 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 4985 hatósági házi karantént rendeltek el.
Egyelőre még nem nyitnak a teraszok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nő a bizalom a vakcinák iránt

Müller Cecília kiemelte, nő a bizalom, és ezzel párhuzamosan az igény is a lakosságban a vakcinák iránt. Napról napra nő a vakcinákról szóló ismeretanyag is, és talán ez is hozzájárul a bizalom épüléséhez, mivel a szakmai folyóiratokban megjelent cikkek mind pozitív véleményt alkotnak a Magyarországon forgalomban lévő vakcinákról.

– közölte.

Hétfőn 64 ezer Modena-vakcina érkezett, ezeket elsősorban második oltásra szánják, viszont a háziorvosok részére is kerül belőlük kiszállításra első oltásra. Kedden 72 ezer AstraZeneca-vakcina érkezik, ezeket is elsősorban második oltásra fogják elkülöníteni - mondta Müller Cecília.

Újabb vakcinák érkeznek

Több mint 280 ezer Pfizer-szállítmány is várható kedden, ezeket az oltópontokon fogják eloltani. Ezenkívül este százezer Szpuntyik V második dózisú vakcina érkezik. A héten még Sinopharm-vakcinát is várnak – számolt be róla a tisztifőorvos.

A szennyvizekben a koronavírus örökítőanyaga a 15. héten magas számban mutatható ki. Ez azt jelzi, hogy a magyar lakosság jelentős százalékában van jelen a vírus, akár tüneteket okozva, akár tünetmentesen.

Nő a vakcinák iránti bizalom Forrás: MTI/Balázs Attila

Egyre kevesebb az új fertőzött

Az előző héten 21 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma. A fertőzöttek átlagéletkora is csökkent, már csak 45 év. A 40-49 évesek között volt a legtöbb fertőzött a járvány kezdete óta. Az elmúlt héten Tolna megyében regisztrálták a legkevesebb fertőzöttet - mondta Müller.

Budapesten regisztrálták a betegek 14, Pest megyében pedig a 13 százalékát a múlt héten - mondta Müller Cecília.

A változások irányát tekintve a 15. héten a korábbi héthez képest Somogy megyében 40, Tolna és Győr-Moson-Sopron megyében 34-34 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma.

A koronavírus ellen a leghatékonyabb védekezési mód az oltás - mondta Müller.

A koronavírus elleni vakcinák mellékhatásaitól ne féljünk, azok egyáltalán nem súlyosak, csupán enyhe láz, fáradság alakulhat ki.

– fogalmazott a tisztifőorvos.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy akinél akut betegség zajlik, azt nem lehet oltani.