Súlyos vonatbaleset Újfehértónál: traktorral ütközött, kisiklott egy vonat, egy ember meghalt, több sérült van

vonatbaleset Újfehértó
Újfehértó, 2021. április 20. Összeroncsolódott traktor egy kisiklott vonatszerelvény mellett Újfehértó határában 2021. április 20-án. A mezőgazdasági vontató előbb egy személyvonattal, majd egy szemből érkező másik szerelvénnyel is összeütközött. A traktor vezetője meghalt. Az egyik vonat az ütközéstől kisiklott, a szerelvényen öt utas és a mozdonyvezető megsérült. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Két személyvonat és egy traktor ütközött össze Újfehértónál kedden délután. A traktor sofőrje a helyszínen meghalt, az egyik vonat kisiklott, öt utas és a mozdonyvezető súlyosan megsérült. A vasúti járművekben komoly anyagi kár keletkezett, az egyik vágány helyreállítása napokig is eltarthat. A MÁV elnök-vezérigazgatója szerint ilyen jellegű balesettel nagyon régóta nem találkoztak a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Két személyvonat ütközött össze egy traktorral kedd délután egy Újfehértó közelében lévő vasúti átjáróban, az egyik vonat kisiklott - írja közleményében a Mávinform. A traktor vezetője a helyszínen meghalt.

A mezőgazdasági vontató előbb egy személyvonattal, majd egy szemből érkező másik szerelvénnyel is összeütközött. A traktor vezetője meghalt a balesetben Forrás: MTI/Balázs Attila

Öt utas és a mozdonyvezető is megsérült

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója később a helyszínen az MTI-nek elmondta, az eddigi vizsgálatok szerint a fénysorompóval biztosított átjáróba szabálytalanul, a tilos jelzés ellenére hajtott be a traktor, és összeütközött a Debrecenből Záhonyba tartó személyvonattal.

Az ütközés ereje a másik vágányra lökte a traktort, amelyet az ellenkező irányba, a Záhonyból Püspökladányba tartó személyvonat is eltalált.

– Utóbbi szerelvény mozdonya és három személykocsija kisiklott, az egyik az oldalára fordult, a kisiklott szerelvény egy felsővezeték-tartó oszlopot is elsodort – mondta a vasúttársaság vezetője, megjegyezve, ilyen jellegű vasúti balesettel nagyon régóta nem találkoztak a szakemberek.

Homolya Róbert a korábbi információkat megerősítve elmondta, a délután fél négy után történt balesetben öt utas és a mozdonyvezető megsérült.

Komoly anyagi kár keletkezett

Az elnök-vezérigazgató azt is elmondta, hogy Szolnokról már elindult egy vasúti daru, amely beemeli a pályára a kisiklott vasúti vagonokat és a mozdonyt.

Az egyik vonat az ütközéstől kisiklott, a szerelvényen öt utas és a mozdonyvezető megsérült Forrás: MTI/Balázs Attila

A szakemberek egész éjjel dolgoznak majd a helyreállításon, az egyik vágányt várhatóan szerda estére fogják átadni a vasúti forgalomnak.

A másik vágány helyreállítása napokig is eltarthat,

az utasokat pótlóbuszok szállítják - közölte a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az egyik vonat az ütközéstől kisiklott, a szerelvényen öt utas és a mozdonyvezető megsérült Forrás: MTI/Balázs Attila

Hozzátette, a vasúti járművekben komoly anyagi kár keletkezett.

13 mentő 2 helikopter indult a helyszínre

A Mávinform a vasúttársaság honlapján korábban azt írta,

a balesetben az egyik szerelvény mozdonya és két kocsija teljesen, a harmadik kocsi részben futott le a sínekről,

míg a negyedik vagon a síneken maradt. A másik vasúti szerelvénynek csak a mozdonya károsodott. A két vonaton összesen mintegy húsz utas tartózkodott.

Az Országos Mentőszolgálat délután azt írta, hogy 13 mentőautó, 2 mentőhelikopter és tömeges baleseti egység is a helyszínre indult, de a baleset nem olyan súlyos, mint hitték, a sérültek száma alacsony.

A helyszínelés és a műszaki mentés ideje alatt a záhonyi fővonalon Debrecen és Nyíregyháza között pótlóbuszok közlekednek.