2527 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

koronavírus, Budapest, maszk, tömegközlekedés, villamos
Vágólapra másolva!
2527 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 757 360 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - közölte a kormány tájékoztató oldala.
Vágólapra másolva!

Meghalt 207, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 25 787 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 464 750 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 266 823 főre csökkent.

8097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 925-en vannak lélegeztetőgépen.

A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos.

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbította a védelmi intézkedéseket, tehát

továbbra is kötelező a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is. A kormány május 23-ig meghosszabbította a határellenőrzést,

amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a hazánkba belépők ellenőrzése a célja.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan ugyanakkor közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is:

a teraszok már készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót.

A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Jelentős segítség a vendéglátóhelyek számára, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatában életbe lépett intézkedések szerint az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között nyitva lehetnek, és átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. Nyitva lehetnek a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.

A fokozatos újraindítás részeként hétfőtől kinyithattak az óvodák, az iskolák alsó tagozatai, és a felnőttképzésben is lehetségessé vált a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.
A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz.

Szabadidős sporttevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban - továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Illusztráció Forrás: MTI/Kiss Dániel

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 363 596 fő, közülük 1 425 124 fő már a második oltását is megkapta.

Minden harmadik magyar ember már kapott oltást.

A MAGYAR LAKOSSÁG 34%-A MÁR MEGKAPTA AZ OLTÁST, SZEMBEN AZ UNIÓS 19%-OS ÁTLAGGAL.

Már a 4 millió 326 ezret is meghaladja a regisztráltak száma, és az eddig regisztráltak 70%-a már meg is kapta az oltást.

Éjjel újabb 100 ezer adag második oltásra alkalmazható Szputnyik-szállítmány érkezett. A kormány mai ülésén is értékeli a járványügyi helyzetet.

Kérik, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.