Magyarország élen az oltásban, több millió új vakcina érkezik

sinopharm
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt Airbus 330 típusú teherszállító repülőgépből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2021. február 16-án. Az első szállítmányban 550 ezer vakcina érkezett.
Vágólapra másolva!
"Magyarországon példaértékű oltási kampányt folytatnak" - mondta a WHO európai vezetője, amikor találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. A magyar oltási program óriási léptekkel halad, jelentős mértékben ennek köszönhető, hogy túljutottunk a koronavírus-járvány harmadik hullámának a csúcspontján, és rohamosan csökkennek a fertőzöttségi statisztikák. Az elkövetkező 10 napban közel másfél millió orosz és kínai vakcina érkezik Magyarországra, a nyugati vakcinákkal a kétmilliót is eléri a számuk. Az oltakozási kedv további növelése érdekében a kormány hírességek részvételével kampányt indított „Az oltás életet ment" címmel.
Vágólapra másolva!

Közel másfél millió oltóanyag érkezik Keletről

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Hans Klugével, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európáért felelős regionális igazgatójával tartott szerdán közös sajtótájékoztatót. Szijjártó Péter ekkor jelentette be, hogy

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója megbeszélésüket követően sajtótájékoztatót tart Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, 2021. április 21-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A következő 10 nap során érkező vakcinák mennyisége és típusa:

  • Szombaton 600 ezer Sinopharm várható Kínából
  • Jövő hét elején 280 ezer második komponens Szputnyik V várható Oroszországból
  • Jövő hét második felében 400 ezer Sinopharm- és 200 ezer Szputnyik V első komponens várható

Hans Kluge pedig kijelentette: Magyarországon az embereket és az üzleti vállalkozásokat is védték az intézkedésekkel ebben a mindenkinek nehéz időszakban.

A WHO regionális vezetője külön kiemelte, hogy

Kluge egyértelműen arra utalt, hogy a magyar kormány nagy mennyiségben vásárolt orosz és kínai vakcinát is, annak ellenére, hogy Brüsszel ellenezte ezt. Elegendő oltóanyagról az Európai Bizottság nem tudott gondoskodni, azt, amit beszerzett, pedig homályos kritériumok alapján, egyenlőtlenül osztotta el a keleti és a nyugati tagállamok között, például Hollandia lakosságarányosan közel háromszor annyit kapott, mint Bulgária.

A WHO munkatársa végezetül hangsúlyozta, hogy

A VAKCINA AZ EGYEDÜLI ESZKÖZ A JÁRVÁNY LEGYŐZÉSÉRE.

Kiderült, hogy a Szputnyik V valamennyi mutációtól véd

Alekszandr Gincburg, a moszkvai Gamaleja Intézet igazgatója a vesti.ru orosz portál beszámolója alapján arról beszélt, hogy az általuk kifejlesztett Szputnyik V vakcina

A BRIT, A DÉL-AFRIKAI ÉS A BRAZIL MUTÁCIÓVAL SZEMBEN IS VÉDELMET NYÚJT,

de a Gamaleja Intézet munkatársai két módszert is kidolgoztak a vakcina korszerűsítésére, ami lehetővé teszi annak módosítását a vírus jövőbeni változásaival szemben.

Oltáshoz előkészített orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák az oltás napján a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján, 2021. március 21-én Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Jelenleg a koronavírusnak ezt a három súlyosabb mutációját ismerjük, tehát a britet, a dél-afrikait és a brazilt.

Az orosz akadémikus azt nyilatkozta, hogy a

VÉDŐOLTÁS BEADÁSA UTÁN AKÁR HÁROM ÉVIG IS FENNMARADHAT A MAGAS ANTITESTSZINT,

amihez hozzájárul a koronavírussal való állandó, az immunrendszert serkentő érintkezés.

Alekszandr Gincburg még arról beszélt, hogy világszinten Szputnyik V-vel eddig 10-11 millió embert oltottak be.

A világhírű The Lancet szaklap méltatta a kínai Sinopharm-vakcinát

Hétfőn a világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja, a brit The Lancet dicsérte a kínai Sinopharm-vakcinát.

Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár ezzel kapcsolatosan azt mondta:

Kedd este Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője a HírTV Magyarország élőben című műsorában fejtette ki a véleményét a Lancet cikkével kapcsolatosan.

A szakember kijelentette, hogy a Sinopharm 65 százalékban véd a dél-afrikai vírusvariáns ellen, ami egy nagyon magas arány.

(Összehasonlításképpen: az influenza elleni vakcinák átlagosan 50 százalékos védelmet nyújtanak -szerk.)

Boldogkői Zsolt – többek között – arról is beszélt, hogy a magyarországi baloldali sajtótermékek közül mindössze egy hozta le a The Lancet cikkét a Sinopharm hatékonyságáról, a többiek nem.

Érdemes kiemelni, hogy még a dél-afrikai és a brazil mutáns felfedezése előtt Kínában 79 százalékos, míg az Egyesült Arab Emírségekben 86 százalékos hatékonyságot mértek a Sinopharm-vakcinának.

Hogy állunk az átoltottság területén, mi várható a közeljövőben?

Magyarországon már minden harmadik ember megkapta legalább az első oltást, az átoltottsági ráta 34,82 százalékos. Világszinten ez a 9. legjobb adat, hazánkat nagyobb részt csak törpeállamok előzik meg, mint például Málta, San Marino és Bahrein.

Az Európai Unión belül továbbra is a második helyen állunk, az EU-s átoltottsági ráta mindössze 19,39 százalékos. Április első felében pedig világszinten Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben a vakcina legalább első dózisát megkapók aránya.

Forrás: ourworldindata.org/covid-vaccinations

Az oltásra regisztráltak száma meghaladta a 4,5 milliót. A regisztráltak több mint kétharmada megkapta az első oltását, és afelé haladunk, hogy nemsokára a felük megkapja a második oltást is.

Számokban kifejezve:

3 419 450 fő kapott már első oltást, közülük 1 453 300 fő pedig másodikat.

Az különösen jó hír, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozó 65 év felettiek körében néhány ezer főt leszámítva minden regisztráltat beoltottak.

Jelenleg Magyarország az egyetlen olyan állam a világon, ahol ötfajta vakcinával oltanak, ezek a következők: az amerikai-német Pfizer/BioNTech, az amerikai Moderna, a brit-svéd AstraZeneca, az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm.

Fontos kiemelni, hogy a vakcinák tekintetében abban nincs különbség, hogy mindegyikkel elérhető a védettség a vírussal szemben.

Erre világít rá egy szerbiai tanulmány, amelynek a részleteit hétfőn ismertette az Origo. Az atomenergia használatáért felelős szerbiai intézet (INEP) felmérése szerint tízezer fő vizsgálatát követően az intézet kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy

AZ OROSZ SZPUTNYIK V VÉDŐOLTÁS, VALAMINT A KÍNAI SINOPHARM, A NÉMET-AMERIKAI PFIZER/BIONTECH, VALAMINT A SVÉD-ANGOL ASTRAZENECA VAKCINÁJA ESETÉBEN IS MEGFELELŐ VÉDETTSÉG ALAKULT KI A BEOLTOTTAKNÁL.

Oltásra buzdít a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában arról beszélt, hogy a lakosság egy részében olyan álhír terjed, miszerint „lesz egy olyan helyzet, amikor a társadalom 60-70 százalékát már beoltották, és neki már nem kell oltakozni".

Orbán Viktor felhívta rá a figyelmet, hogy

A miniszterelnök hozzáfűzte:

Ezt követően a miniszterelnök mindenki arra buzdított, hogy regisztráljon az oltásra, mivel

„az oltás életet ment, a megbetegedés pedig halált is okozhat".

Magyarország kormányának közösségi oldalán szerdán megjelent egy videó „Az oltás életet ment" cím alatt, amellyel a kormányzat regisztrációra és oltakozásra buzdít mindenkit.

Szintén szerdán jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, hogy a kormány kampányt indított az oltakozási kedv növelése érdekében, ennek keretén belül pedig már elkészült az első felvétel, amelyen Miklósa Erika operaénekesnő és Kemény Dénes olimpiai bajnok vízilabdaedző buzdítanak regisztrációra, majd pedig az oltáson való részvételre.

A többi európai uniós tagállamhoz képest nagyon jól haladó magyar oltási programnak már mutatkoznak a kézzel fogható eredményei, mind az új fertőzések száma, mind a pozitív tesztek aránya, mind a vírus reprodukciós rátái alapján kijelenthető, hogy

Magyarország túljutott a koronavírus-járvány harmadik hullámának csúcspontján.

Az elmúlt hetekben minden járványügyi adatunk kedvezően alakul, sőt a kórházban és lélegeztetőgépen lévők száma is jelentősen csökkent.

Sikeres oltási program nélkül nem jutottunk volna túl a harmadik hullám csúcspontján, ez elég egyértelmű.