A Kossuth-díjas zeneszerző, énekes Kovács Ákos volt a Pesti TV Politika Hobbista című műsorának kedd esti vendége. A zenész őszintén beszélt számos témáról, így például arról, hogy mit gondol a gyerekeire nehezedő, intenzív, progresszív agymosásról, a Black Lives Matter-mozgalomról, de szóba került Ákos legfrissebb zenei újdonsága is.

A műsorban Ákos nem csupán a mögötte lévő időszak megtapasztalásairól, hanem arról is beszélt, hogy reménykedve tekint a jövőbe. Mivel maga is átesett a koronavírus fertőzésen, így saját bőrén tapasztalta meg, mit jelent a bezártság, a koncertek lemondása, az otthonmaradás és a digitális tanulás okozta kihívások.

Én is szülő vagyok, négy gyerekem van. A nagyfiam már kirepült, de a többiek hol tanulnak, hol nem tanulnak, nem igazán tudom leellenőrizni. Bekopogsz egy gyerekszobába, és akkor rád ordítanak: "apa, ne zavarj, tornaóra van!" - ez számomra nagyon furcsa szituáció. Olyan, mintha egyfajta gumiidőben élnének a gyerekeink – mondta a zenész a műrosban.

Az újrakezdést is sejteti az új dala

A pandémiával kapcsolatban írt új daláról is beszélt, ami a "Fel a szívekkel" címmel jelent meg. Ákos úgy fogalmazott:

a dal már nemcsak a lezárásokról szól, hanem sejteti az újrakezdést is.

A zenét Lepés Gábor szerezte, a szövegeket Ákos írta, és basszusgitáron is ő játszott. Az énekes szerint azáltal, hogy több időt töltöttek otthon az emberek, a nevelés és a család is hangsúlyosabbá vált.

Magyarország a béke szigete

Ákos azt is kifejtette, hogy a gyerekek erőszakos-progresszív megtévesztésére és befolyásolására irányuló liberális agymosást ő maga is érzi a bőrén, apaként.

"Azt már nehéz lesz kinőni, hogy mondjuk az amerikai barátom azért hozta el az egyetemről a gyerekét, mert ott kirúgtak egy professzort, aki azt találta mondani, hogy csak két (biológiai) nem létezik (...) azt nehéz nem látni, hogy van egy nagyon erőszakos ideológia, ami a gyerekeinkre is rányomul, amely bedob mindig valamilyen témát, tematizálva a közbeszédet (...) nem marad más, mint normálisnak maradni, és vitában helytállni (...) meg kell próbálni érvelni, amíg még hagynak minket – tette hozzá.

Az énekes kétségesnek látja, hogy az érvelésre, normális párbeszédre adódik még lehetőségünk a közeljövőben. Véleménye szerint ezt mutatja az is, hogy több nyugati országban szinte levadásszák azokat a felhasználókat a közösségi oldalakról – vagy tüntetik el a Youtube-ról –, akik szembemennek bizonyos ideológiával.

Magyarország szerinte a politikai diskurzus szempontjából a béke szigete. Kifejtette: hazánkban szerencsére nem kell számítani olyan durva utcai jelenekre, mint amiket például a Black Lives Matter tüntetéseinél láthattunk Amerikában.

Mindenki alig várja, hogy visszarobbanjon a színpadra

Ákos a zenéléssel kapcsolatban megjegyezte: rettenetesen hiányzik neki az, hogy személyesen találkozhasson a közönséggel. Új dala, a "Fel a szívekkel" igazi tempós, életigenlő dal, amiből "jó kis koncertnóta lehet belőle, ha végre újra találkozhatunk a közönséggel".

Kovács Ákos, Ákos koncert, Idősziget, 2019.12.14., Papp László SportarénaFotó: Polyák Attila - Origo

– Ebben a műfajban mindenki alig várja, hogy haraphasson, hogy visszarobbanjon a színpadra, ahonnan a vírus leparancsolt minket. A közönség is nagyon várja. A Szentírás is azt mondja, nem jó az embernek egyedül lenni, társas lények vagyunk. Egy koncert során a közösség soraiban össze lehet forrni, különböző demográfiával rendelkező, különböző korú, végzettségű emberek azonos dolgokat érezhetnek egy rövid időre. Ez engem felemel – mondta Ákos a Politikai Hobbistában.