Nem kaptam levegőt, azt hittem, nincs visszaút - lélegeztetőgépre került a volt országgyűlési képviselő

A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának (AITK) sárga és vörös zónája
koronavírus korona vírus covid covid-19 fertőzés járvány betegség kórház
Vágólapra másolva!
Kétoldali tüdőgyulladása lett, majd lélegeztetőgépre is került Sepsey Tamás, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal volt vezetője, az ÁSZ volt főigazgató-helyettese, de két hét lélegeztetés és hat hét kórházi ápolás után szerencsésen túlélte a koronavírus-fertőzést. Az MDF egykori országgyűlési képviselője a saját tapasztalatai alapján mindenkit regisztrációra és oltásra buzdított. Az Origónak arról is beszélt, hogy az egészségügyben dolgozók mindent megtesznek a betegek érdekében.  
Vágólapra másolva!

Aki átélte a betegségnek az igen súlyos változatát, és szembe kellett néznie azzal, hogy nincsen visszaút, az talán hitelesebben tud megszólalni ebben a kérdésben, mint azok, akik csak messziről láttak kórházat és lélegeztetőgépet - mondta Sepsey Tamás az Origónak. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal volt elnöke hat hetet töltött koronavírus-fertőzéssel kórházban, és két hétig volt lélegeztetőgépen.

Levegőt sem kapott, úgy került kórházba

Sepsey Tamás azt mondja, 2021. március 5-én délután mentő vitte az Új Szent János Kórházba koronavírus-fertőzés miatt, mert szinte már alig tudott levegőt venni. Az Ortopédia Covid-egységben a kezelés ellenére súlyosbodott az állapota, ezért non-invazív légzési támogatásban részesült - vagyis lélegeztetőgépre került, valamivel több mint két héten keresztül. Miután a sokáig válságos állapota fokozatosan javult a rendszeres légző- és gyógytorna hatására, rendeződött a légzése. Négy hét fekvés után kezdett el ismét járni. Úgy emlékszik, első alkalommal négy métert tudott menni, majd járókeretet használva napról napra növelte a távolságot, végül már napi másfél kilométert sétált a kórház folyosóin. Hat hét kórházi gyógykezelés után 2021. április 16-án mehetett haza.

Sepsey Tamás az ÁSZ elnökhelyetteseként Forrás: Origo

Sepsey Tamás felhívja a figyelmet, hogy ha az emberek többsége beoltatja magát, akkor a gazdaság újraindulhat, az iskolai oktatás helyreállhat, és az egészségügy képes lesz arra, hogy immár azokkal is foglalkozzon, akik most háttérbe szorulnak. Szólt arról is, hogy elismerés illet minden orvost és ápolót, akik a betegeket kezelik.

Az MDF volt országgyűlési képviselője azt mondta: annak ellenére kapta el a vírust, hogy betartott minden óvintézkedést. Köszönetet mondott Lengyel Zoltán főorvosnak, Tinnyei Ilona és Sallai Mónika orvosoknak, Gila Zsuzsanna gyógytornásznak, és Fazekas Jánosné ápolónak, "aki etetett, ápolt és a legválságosabb pillanatokban is bátorított".

- mondta Sepsey Tamás.

Illusztráció Forrás: Semmelweis Egyetem / Kovács Attila

Mindazok a szirénhangok, miszerint nincs szükség oltásra, vagy valamelyik vakcina nem jó, azok teljesen félrevezetőek - mondta. Ez az egyetlen kivezető út a mostani helyzetből - tette hozzá.

A kórházban értelemszerűen nem tudtam kommunikálni a többi beteggel, mert egyrészt én is olyan állapotban voltam, hogy erre képtelen voltam, és mások is nagyon rossz helyzetben voltak - mondta a volt államtitkár. Azt mondja, a kórházban 40-75 év közöttiek voltak nagyrészt.

Az egyéni szerencsétlenségem volt, hogy öt nappal a tünetek megjelenését követően kaptam volna oltást - tette hozzá.

Sepsey Tamás elmondta azt is, hogy jelenleg az otthonában végzi a rehabilitációját. Ma már két kilométert tud megtenni a háza körül. Biztos vagyok benne, hogy meg fogok gyógyulni, de az lenne a legjobb, ha senki nem betegedne meg - mondta Sepsey. Egy embert már meg tudott győzni a betegsége után, hogy regisztrálni és oltatni kell.