Tíz ember ellen emelt vádat az ügyészség, akik két hónap alatt 30 millió forintot csaltak ki idősektől. A közleményben azt írják, hogy további 95 millió forintot csak a szerencsének és az átverni kívánt emberek óvatosságának köszönhetően nem tudtak megszerezni a csalók.

Tavaly április és június között a bűnszervezet közel 30 millió forinthoz jutott a már jól ismert unokázós csalás módszerével. Telefonon hívtak fel idős embereket, közeli hozzátartozójukként kiadva magukat és azt mondták, hogy balesetet szenvedtek, ami miatt sürgősen pénzre van szükségük, vagy olyan értékekre, amit pénzre tudnak váltani. Ezután valakit odaküldtek az idősek lakására, hogy átvegyék a kicsalt pénzt vagy értékeket, amit utána értékesítettek és elosztottak maguk között.

A hálózatot ketten irányították Angliából, a többiek Magyarországon összehangoltan vettek részt a csalásban.

A rendőrség helyszíni fotója.Forrás: police.hu

A két hónap alatt kicsalt nagyjából 30 millió forintból mintegy 2,5 millió forint jutott vissza a sértettekhez az eljárás során. További 95 millió forintot csak a szerencsének illetve a sértettek óvatosságának köszönhetően nem tudtak megszerezni a csalók.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség a banda tagjait többrendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen – és többségében a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére – elkövetett csalással vagy annak kísérletével vádolta meg.