Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a teraszok este fél 10-ig lehetnek majd nyitva, ahogy az üzletek. Egyúttal este 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete - közölte. A kormány értékelése szerint helyes volt, hogy hétfőn újra kinyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai - közölte Gulyás. Azt mondta, hogy az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka tért vissza az intézményekbe, és ez az arány napról napra növekszik. A tanárok és a szülők józanságát dicséri, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a gyerekek az óvodákban és az alsó tagozaton - tette hozzá.

A hétvégén, de még valószínűleg pénteken eléri a 3,5 milliót a koronavírus ellen beoltottak száma. Ezután Pintér Sándor belügyminiszter hoz arról határozatot, hogy megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Erre minden bizonnyal szombaton kerül sor  – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Hozzátette: a többi üzlethez hasonlóan este fél 10-ig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, ám a kijárási korlátozás este 11 órára módosul. 

Akár már a hétvégén nyithatnak a teraszokFotó: Koncz Márton - Origo

Sikerült pótolni a kieső vakcinákat

A vendéglátóhelyek újraindulása az első lépés a szabadság visszanyerése felé, és remélhetőleg ezt követően gyorsan tovább lehet lépni, hiszen jelentős mennyiségű oltóanyag érkezik az országba - közölte. A kormány mindent megtesz a kieső Janssen-vakcinák pótlására, a következő egy hétben egymillió kínai vakcina érkezik, 200 ezer adag orosz első oltás jön, és ütemezetten érkezik a második is. A Pfizerből a jövő héten több mint 300 ezer dózist hoznak - tette hozzá.

Gulyás Gergely a regisztráció fontosságára is figyelmeztetett, kiemelve: aki most regisztrál, akár 1-2 héten belül sorra kerül. Mint mondta, szeretnék minél előbb elérni a társadalmi immunitást. Az oltás folyamatának gyorsítására kipróbálják az online időpontfoglalás rendszerét is, egyelőre az a 70 ezer regisztrált élhet ezzel, aki sms-üzenetben kapott tájékoztatást.

Aki regisztrál, az hamar sorra kerülhetForrás: MTI/Kiss Dániel

Sok diák ment iskolába 

A köznevelésben megkezdődött az újranyitás, azoknak az aránya, akik visszatérnek az intézményekbe, folyamatosan növekszik. Az első napon az óvodások 60 százaléka és a kisiskolások 75 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. A tanárok és a szülők józanságát dicséri, hogy ilyen nagy számban tértek vissza a gyerekek a köznevelési intézményekbe – közölte a politikus.

Gulyás Gergely a költségvetés kapcsán arról tájékoztatott: a járvány következtében a 2021-es költségvetési törvény módosítása vált szükségessé, amit már be is nyújtottak az országgyűlés elé. Néhány héten belül pedig a 2022-es költségvetés tervezetét is benyújtjuk. Ezek az újraindítás költségvetései lesznek – fogalmazott, hozzátéve: 6 ezer milliárd forintos, vagyis a GDP 12 százalékát kitevő alapot hoztak létre.

Javuló munkaerőpiaci adatok

A miniszter biztatónak nevezte, hogy márciusban 66 ezer fővel dolgoztak többen, mint februárban. – Közel van a cél, hogy ugyanannyi munkahely legyen, mint a járvány előtt – húzta alá a tárcavezető, hozzátéve, hogy a vendéglátóhelyeknek májusban is jár a bértámogatás. Tudatta: eddig 72,1 milliárdnyi támogatást ítéltek meg, és 71,6 milliárdot fizettek ki bértámogatásra.

A baloldal oltásellenes kampányával összefüggésben Gulyás Gergely azt hangsúlyozta, hogy 50 éves kor felett a brit mutáns mindenkire halálos veszélyt jelent. – Nem politikai teljesítmény az, hogy a baloldal a mai napig támadja a vakcinákat, sőt be is tiltották volna a keleti oltóanyagot – nyomatékosította a miniszter, aki azt kérte, hogy a baloldal vonja vissza az oltóanyag betiltását szorgalmazó javaslatait, és hozzanak létre nemzeti egységet a járványkezelés kérdésében.

Egyre jobb állapotban van a magyar munkaerőpiacFotó: Polyák Attila - Origo

Semmilyen garancia nincs arra, hogy több külföldi ország jól fog állni a járványkezelésben, de a kormány kiindulópontja az, hogy aki oltott, az védett, tehát aki megkapja a vakcinát, az utazhat majd külföldre is  – válaszolta az idei nyári menetrendet érintő kérdésre Gulyás Gergely. Szavai szerint a vakcinafelesleg egyelőre ismeretlen kategória, s csak kívánhatjuk magunknak, hogy alakuljon ki ilyen helyzet. Megjegyezte, a gyártók 6 hónapra vállalnak felelősséget, szerintük eddig jelent biztosan védettséget az oltóanyag. A tárcavezető arról is beszélt, ha szükséges további oltakozás, arra is fel kell készülni.

Kiemelt helyen a felsőoktatás

A magyar helyreállítási tervben a felsőoktatás is kiemelt helyen szerepel – mondta el kérdésre Gulyás Gergely. A Fudan Egyetemről megjegyezte, már három éve jelen van hazánkban, a Corvinussal közös programot folytatnak. Hozzátette: vannak olyanok – és szavai szerint úgy tűnik, Budapest baloldali vezetése is ide tartozik –, akik csak Soros György külföldi egyetemét akarják támogatni, amivel csak az a gond, hogy az Egyesült Államokban nem folytat oktatási tevékenységet, lényegében egy diplomagyárként működik. 

A diákváros – folytatta – nagyszámú férőhellyel fog megvalósulni. – Fürjes Balázs jó munkát végzett, továbbra is fontos fejlesztéseket bíznak rá, mivel a felsőoktatás az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozik, ezért indokolt, hogy magát az egyetemi előkészítést Palkovics minisztériumára bízzák – fogalmazott a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e, hogy a Kárpát-medence országaiba való utazáshoz automatikusan elegendő legyen a védettségi igazolvány, a tárcavezető azt felelte: először azt szeretnénk elérni, hogy mindenki oltassa be magát. – Amikor a határokat akár részben is megnyitjuk, elsőként fogjuk lehetővé tenni, hogy a magyar állampolgárok Magyarországra jöhessenek, vagy Magyarországot rokonlátogatás céljából elhagyhassák – közölte a politikus.

Így módosulhat a határátkelésFotó: Polyák Attila - Origo

Nem a teszt a megoldás, hanem az oltás

A miniszter úgy vélte, hogy nem a teszt a megoldás, hanem az oltás, s szavai szerint Ausztriában is azért tesztelnek sokat, mert nincs elég vakcina. – Alig több mint egy százaléka betegszik meg azoknak, akik az oltást megkapták – mutatott rá Gulyás Gergely. Emlékeztetett: az Emmi cáfolta azokat az információkat, hogy leállt volna a daganatos betegek ellátása. Sem a kezelt betegek száma, sem a kezelés folyamata nem csökkent – húzta alá a politikus.

A lélegeztetőgépek állapotára vonatkozó kérdésre elmondta, hogy a megfelelő számú lélegeztetőgép biztosítása az állam feladata, a gépek használata pedig orvosszakmai kérdés. Az állam – folytatta – teljesítette a kötelezettségét, 10 ezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre, ebből háromezer van használatban a kórházakban. Hangsúlyozta: fontos az ideológiai vitáknak és az egészségügyi védekezés kérdéseinek a szétválasztása, amit Nyugat-Európa nem tudott megtenni, ezért nagyon lassú az EU-s oltakozás folyamata.

A közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó kérdés kapcsán a tárcavezető azt emelte ki, hogy azok közfeladatokat látnak el, s az állam által ellenőrizhetőek.

Van elegendő lélegeztetőgépForrás: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás: Erről a választók döntenek

 

Még nincs tapasztalat arról, hogy a hat hónap lejárta után újra kell-e oltani. Így most a magyar és az uniós szakértők is azt vizsgálják, szükség lesz-e az újraoltásra. Amikor erre a kérdésre választ kapunk, majd csak az után beszélhetünk arról, kialakul-e vakcinafelesleg, és akkor mi a teendő 

– hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A baloldal saját szabad döntése, hogy a választásokon miként indul. Ők azt a döntést hozták, hogy olyannal kötnek szövetséget, akik már 2010 előtt csődbe vitték az országot. Hogy jövőre ki marad hatalmon, azt a választók fogják eldönteni. Vagyis a választókra van bízva, hogy visszahozzák a 2002-2010-es államcsődöt hozó kormányzást, vagy felhatalmazást adnak a polgári kormánynak, amely kivezette a csődből az országot  – mondta a Gyurcsány Ferenc vezette baloldali összefogással kapcsolatban feltett kérdésre.

A szuperliga-kísérletre reagálva úgy fogalmazott, örül, hogy meghiúsulni látszik a kezdeményezés, mivel úgy látja, ennek az volt a célja, hogy a benne részt vevő csapatok elszakadjanak a nemzeti ligájuktól, és nagyobb bevételre tegyenek szert. Hozzátette, hogy az európai politikai erők is egységesen léptek fel a kezdeményezés ellen.

A magyar szakemberek már vizsgálják a Janssen-vakcinát. A vizsgálat eredménye fogja eldönteni, hogy a vakcinával fognak-e oltani Magyarországon- hangsúlyozta.