Egy brit telefonszámról álüzenetek érkeznek magyar hívószámokra a vakcinaregisztrációval kapcsolatos álinformációkkal - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok. 

Kiss Róbert közölte, hogy elindult az új időpontfoglaló rendszer. Csak azok tudnak ezen időpontot foglalni, akik szerdán SMS-t kaptak. A rendelkezésre álló adatok alapján az Egyesült Királyságból is érkeznek SMS-ek. Arra kértek a hatóságok mindenkit, hogy a külföldről érkező SMS-eket hagyják figyelmen kívül. A rendőrség eljárást indított az ügyben - mondta Kiss Róbert. 

681 ember nem viselt maszkot szerdán - mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy Sárváron bezártak fél évre egy borozót. 160 ember szegte meg a kijárási tilalmat szerdán. 

Továbbra is minden védelmi intézkedést be kell tartaniFotó: Koncz Márton - Origo

Elértük a platót

Galgóczy Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője azt mondta, hogy a járvány elérte a platóját, és ez az oltási programnak is köszönhető. 34,7 százalékos az itthoni átoltottsági adat, míg az uniós átlag csak 19 százalék - tette hozzá. A terasznyitás ellenére mindenki tartsa be a védelmi szabályokat - mondta Galgóczi. Az oltások növekedésével közelebb kerülünk a normális élethez. 

Mindegyik oltás hatékony és biztonságos, és csak így lehet elkerülni a fatális kimenetelt - tette hozzá. Mindenki regisztráljon és oltassa be magát! - zárta. 

Ekkor lehet meg a 3,5 millió beoltott

Valószínűleg pénteken elérhető lesz a 3,5 millió beoltott, és az ezt követő napon, szombaton kinyithatnak a teraszok - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a teraszok este fél 10-ig lehetnek majd nyitva, ahogy az üzletek. Egyúttal este 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete - közölte. A kormány értékelése szerint helyes volt, hogy hétfőn újra kinyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai - közölte Gulyás. Azt mondta, hogy az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka tért vissza az intézményekbe, és ez az arány napról napra növekszik. A tanárok és a szülők józanságát dicséri, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a gyerekek az óvodákban és az alsó tagozaton - tette hozzá.

Már közel 3,5 millió ember megkapta az első oltástFotó: Koncz Márton - Origo

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 419 450 fő, közülük 1 453 300 fő már a második oltását is megkapta. 3607 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 760 967 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 214, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 26 001 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 469 592 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 265 374 főre csökkent. 7507 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 876-an vannak lélegeztetőgépen.