A koronavírus-járvány miatt nem teljesülhet Törőcsik Mari végakarata, vagyis hogy barátja, Varnus Xavér kísérje majd orgonajátékával a búcsúztatóján.

A Ripost írta meg, hogy az április 16-án meghalt Törőcsik Mari búcsúztatóját teljes titok övezi. Annyi bizonyos, hogy végakarata szerint a Tiszába szórják majd a hamvait. Ebben jutott volna fontos szerep a legendás színésznő közeli barátjának, Varnus Xavérnak.

A színésznőt és az orgonaművészt sok évtizedes barátság fűzte össze. Törőcsik Mari az ötvenes években, egy filmforgatáson barátkozott össze a zenész édesapjával. Xavér nagyon szeretett volna hazautazni, miután megtudta, hogy a színésznő meghalt, de erre a koronavírus-világjárvány miatt most nincs lehetősége.

„Nem titok, hogy rajongva szerettem Marit, aki gyakorlatilag azóta volt része az életemnek, hogy éntudatra ébredtem. Tulajdonképpen a barátsága örökségként maradt rám édesapám után, aki egy zongoristát alakított Mari egyik filmjében még a születésem előtt - mondta a Ripostnak a Kanadában élő orgonaművész.

„Sok évvel ezelőtt egy beszélgetésünk alkalmával Mari arra kért, hogy játsszak a temetésén, és nincs most dolog, amit jobban sajnálnék annál, hogy erre a jelek szerint nem lesz módom. Sajnos Új-Skóciát, ahol élek, hermetikusan lezárták, így nem utazhatok haza, de abban biztos vagyok, hogy amint megtehetem, elmegyek majd a Tisza-partra, és ha csak bús magányomban is, de játszani fogok Törőcsik Mari emlékére" - mondta Varnus Xavér.

A járvány miatt az orgonaművész egy videóban teljesítette imádott barátja végakaratát. Az orgonavirtuóz Procol Harum A Whiter shade of pale című slágerének orgonaátiratával vett végső búcsút Törőcsik Maritól.