Egy 100 kilogrammos szovjet légibomba került elő csütörtökön Komáromban egy építési területen. A tűzszerészek hatástalanították a robbanóeszközt, majd a kiszerelt gyújtószerkezetet a helyszínen megsemmisítették.

Rendőrségi bejelentés érkezett tegnap alakulatunk tűzszerész ügyeletére, mely szerint egy nagyméretű világháborús robbanótestre bukkantak a komáromi Városmajor utcában földmunkák során, nyitott építési területen – írja közösségi oldalán a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred.

A bejegyzés szerint a helyszínre érkező tűzszerészek megállapították, hogy  egy 100 kilogrammos, vetett állapotú szovjet légibomba került elő, élesített fenékgyújtó szerkezettel. 

A robbanóeszközt Mészáros Sándor főtörzsőrmester, járőrparancsnok hatástalanította, majd a kiszerelt gyújtószerkezetet a helyszínen megsemmisítették a katonák. 

Mint írják a terület átvizsgálása során előkerült még

  • 18 darab 7,5 centiméter átmérőjű német páncéltörő-, illetve repeszgránát
  • és 12 darab ugyanilyen űrméretű tüzérségi hüvely is.

Az eszközök nem kilőtt, szállítható állapotúak voltak.

A művelet idejére összesen 12 családi házat ürített ki a rendőrség, a lakók később visszatérhettek otthonaikba. A tűzszerészek a hatástalanított bombatestet és a tüzérségi eszközöket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították, ahol később megsemmisítik majd.