Hogyan lehet időpontot foglalni az oltásra, és mire kell figyelni?

GÁL Jánoskoronavírus, oltás, vakcina, oltópont, Magyarország, Pfizer
Nyíregyháza, 2021. április 18. Gál János szülész-nőgyógyász főorvos fertőtleníti egy férfi vállát, mielőtt beoltja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 18-án. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Müller Cecília péntektől elrendelte a tömeges oltást, azért lehetett mindezt megtenni, mert jelentős mennyiségű vakcina érkezik a napokban Magyarországra - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta: miután a beoltottak száma elérte a 3,5 milliót, a vendéglátó teraszok szombaton kinyithatnak. Reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva.

Szombattól nyitnak a teraszok Fotó: Koncz Márton - Origo

Elindult az online időpontfoglalás

Amellett, hogy elértük a három és félmillió beoltottat, megnyitották az online időpontfoglaló rendszert, így most már a regisztráltak hétfőtől szerdáig időpontot foglalhatnak maguknak. Az időpontfoglalások a kórházi oltópontokra vonatkoznak, és az online felületen időpontot foglaltak a kínai Sinopharm-vakcinát fogják megkapni – mondta György István államtitkár.

Az időpontfoglaláshoz csak a születési időt és a tajszámot kell megadni, ezután ki lehet választani a kórházi oltópontot és az időpontot is az oltásra. Az államtitkár elmondása szerint az oltási helyszín kiválasztásánál azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a második vakcinát is abban az intézményben kell felvenni, ahol az elsőt is.

Ezen a hétvégén egy nagyobb adag kínai vakcinaszállítmány érkezése várható.

Mint elhangzott, az Európai Unióban továbbra is Magyarországon zajlik az egyik legsikeresebb oltási program. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, arra van szükség, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Tömeges oltás

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: 681 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. 246 személlyel szemben a kijárási tilalom megszegése miatt kellett fellépni. 4428 hatósági házi karantént rendeltek el, és 42 182 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Péntektől Müller Cecília országos tisztifőorvos elrendelte a tömeges oltást, amelyre azért is van lehetőség, mivel jelentős mennyiségű vakcina érkezett, érkezik be az elkövetkező napokban.
A hétvégén is hatszázezer Sinopharm-vakcina érkezése várható – mondta Müller Cecília.

Müller Cecília elrendelte a tömeges oltást Forrás: MTI/Balázs Attila

Betegen senki ne foglaljon időpontot

– hangsúlyozta Müller Cecília, aki hozzátette, ezért is fontos, hogy minél többen regisztráljanak.

A kínai vakcina egy elölt vírust tartalmaz, így a kutatók úgy vélik, hogy a Sinopharm-vakcina hosszabb ideig fog védelmet nyújtani. Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy aki épp aktív beteg, valamilyen fertőzésben szenved, ne foglaljon időpontot az online felületen, mert addig nem kaphatnak vakcinát, amíg fel nem gyógyulnak.

Az egyéni felelősségre is felhívta a figyelmet Müller Cecília az újranyitás kapcsán. Arra kért mindenkit, hogy figyeljünk egymásra. A nyitás a magas átoltottságnak köszönhető, a vírus viszont továbbra is jelen van, így továbbra is védekeznünk kell, nem dőlhetünk hátra – fogalmazott Müller Cecília, aki hangsúlyozta, hogy

Mi lesz a 16-18 évesek oltásával?

Köszönetet mondott Müller Cecília a rendőrök munkájának. Szombaton tartják a rendőrség napját - emlékeztetett. A rendőrök munkája kettős: a szolgálat és a védelem. A mögöttünk hagyott egy év a rendőrséget is nagy kihívás elé állította, mivel rengeteg területet ellenőrizniük kell - tette hozzá. Müller Cecília szerint a rendőrség a bástya.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a 16-18 év közöttiek azért csak Pfizerrel olthatóak, mert a vakcina irata szerint nekik csak ilyet szabad beadni. A fejlesztések természetesen abba az irányba mennek, hogy a gyerekek számára is legyen más vakcina.