Orbán Viktor: Négymillió oltott felett nyitnak a színházak, szállodák, mozik, konditermek a védettek előtt

NAGY Katalin; ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. március 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2021. március 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Túlléptük a három és fél millió beoltottat – mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök kijelentette: kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, a kijárási tilalom pedig 11 óráig kitolódik. Hamarosan négymillióra nőhet a beoltottak száma, akkor kinyithatnak a szállodák, a zárt kulturális helyszínek és az éttermek belső helyiségei. A szolgáltatások széles körét azok előtt nyitják majd meg, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A miniszterelnök a halálozási adatokról elmondta: Magyarországon nem tesznek különbséget abban, hogy valaki Coviddal vagy Covidban halt meg. 
Vágólapra másolva!

A nyitást nem a WHO véleményétől tettük függővé, hanem egy saját terv szerint haladunk – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, és hozzátette, elértük a három és fél millió beoltottat, így kinyithatnak a teraszok. A kijárási tilalom 11 órára tolódik, és fél 10-ig lehetnek majd nyitva a kerthelyiségek. A kormányfő a WHO európai vezetőjének minapi látogatása kapcsán kiemelte: a WHO szerint Magyarország példaértékűen haladt előre a járványkezelésben.

Én már azon gondolkodom, hogy jövő hét közepén meglesz a négymillió beoltott – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint jövő hét szerda, csütörtök magasságában elérhetjük az újraindítás következő lépéséhez szükséges számot.

Orbán Viktor újabb újraindítási lépéseket jelentett be Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek a szolgáltatások nyithatnak ki

Szavai szerint négymillió beoltottnál a következő szolgáltatásokat lehet majd elérni:

A szolgáltatások széles körét azok előtt nyitják meg, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.
Maruzsa Zoltán államtitkár elmondta, az iskolák és óvodák nyitása a vártnál kedvezőbben alakult, hiszen ez a szülőknek is nehéz volt, de jóval több mint 50 százalék visszaengedte gyerekeit az oktatási intézményekbe, és ez a szám emelkedik – közölte a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, mindig van vita a vakcinák hatékonyságáról, de

Orbán Viktor: Maradjunk az oltás pártján

A veszélyhelyzet meghosszabbítását illetően a miniszterelnök elmondta, a négymillió beoltott csak a fele a társadalomnak, de még mindig sokan nincsenek beoltva. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon, az új internetes felületen már időpontot is lehet kérni, hogy gördülékenyebb legyen az oltás folyamata.

– hangsúlyozta a baloldal magatartására reagálva a kormányfő. Mint mondta, a nyílt oltásellenesség után most a vakcinák hatékonyságát támadják, de az oltásellenességnek ezt a formáját is vissza kell utasítani.

Folytatódik az oltási program is Forrás: MTI/Rosta Tibor

A miniszterelnök azt is elmondta, meg tudjuk duplázni az érkező vakcinamennyiség által a beoltottak számát, így később a világ bármely pontjáról jöhet az, aki magyar, hiszen vakcina lesz számukra.

A 16 és 18 év közöttiek olthatóságáról nagy vita van, a járványügyi hatóság álláspontja az, hogy Pfizerrel beolthatóak, ezért a miniszterelnök azt az utasítást adta, hogy különítsenek el részükre megfelelő mennyiségű Pfizer-vakcinát.

A 12-16 év közöttieket még nem merjük oltani, de a védettségi kártyával rendelkező szülők magukkal vihetik kiskorú gyermekeiket a különböző programokra – tájékoztatott a kormányfő.

Meg kell őrizni a cselekvőképességet

A miniszterelnök szerint egyre kevesebb korlátozás lesz a mindennapi életben, de a kormánynak a cselekvőképességhez szükséges lehetőségeit továbbra is biztosítani kell, ezért indokolt a veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítása.

Orbán Viktor egyúttal több tiszteletet kért az ellenzéki pártoktól a halálozási statisztikák kommunikálása kapcsán.

– fogalmazott, hozzátéve, szerinte több méltósággal kellene kezelni az elhunytakkal kapcsolatos kijelentéseket.

Orbán Viktor: Nem politikai verseny tárgya a halottak száma Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A halálozási statisztikák kapcsán kiemelte azt is: van az EU-nak egy mindenre kiterjedt adatszolgáltatási felülete, ahol közlik, hogy az utolsó békeévhez képest most mennyien halnak meg. – Ez valóságos szám, ami mutatja, hogy mennyi életet veszítettünk el. Ha így nézzük, akkor Magyarország tartható pozícióban van, inkább a jobban teljesítő országok között van – húzta alá.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon nem tesznek különbséget abban, hogy valaki Coviddal vagy Covidban halt meg. Olyan eseteket is beírnak tehát a Covid-halálozási statisztikába, amikor a beteg egyéb más betegség miatt egyébként is elhunyt volna.

Magyarország kilóg

A kormányfő rámutatott, hogy a nagy gyógyszergyárak érdeke is állhat egy-egy vakcina hatásosságának megkérdőjelezésében. Emellett Európában politikát is belekevertek a vakcinaügybe – magyarázta.

– Európában a politika felülírta az emberség szempontját. Ebből a szempontból Magyarország kilóg. Számunkra csak ember van, meg emberélet. Engem nem érdekel, hogy a macska fehér vagy fekete. Az a lényeg, hogy fogja meg az egeret. Ebből nem szabad politikát csinálni

– szögezte le Orbán Viktor.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a jövőben is egy-egy rendelettel kell módosítani a költségvetést, mivel gyorsan változnak a dolgok. A 2021-es módosított és a 2022-es költségvetés is a gazdaság újraindításáról szól. Megindítottunk hatalmas lakásfelújítási programot, több százmilliárd forint jutott a vállalkozásoknak, sok minden megindult.

Orbán Viktor: Most előre kell nézni Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Most előre kell nézni

Orbán Viktor elmondta, hogy a pénteki brüsszeli megbeszéléseken nincs miről tárgyalni, mivel a pénzügyi kérdések rendezve vannak. Az Unió jövőjét érintő kérdések ennél sokkal fontosabbak - tette hozzá.

A vezetésnek is megvan a maga szabályrendszere - tette hozzá. Most előre kell nézni.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az emberek nem elnyomó szervezetet látnak a rendőrségben, hanem a rend őrét. Ha nincs egy világos rend, akkor nincs szabadság - tette hozzá.

A közrend nem bomlott fel a mostani járványhelyzetben sem - mondta Orbán Viktor. Az orvosok és az ápolók mellett a rendőröket is meg kell említeni.