Hogyan változik az életünk szombattól?

koronavírus, korlátozások, korlátozás, nyitási előkészületek, nyitás, terasz, étterem, gozsdu udvar, Jamie Olive, Jamie's, maszk
Vágólapra másolva!
Szombat reggel öt órától újabb lépéssel kerülünk közelebb ahhoz, hogy visszakapjuk a korábbi életünket. Megnyílnak a vendéglátóhelyek teraszai és kerthelyiségei. Mindez többek között annak köszönhető, hogy a magyar oltási program világszinten is kiemelkedően teljesít, valamint hogy túljutottunk a harmadik hullám csúcspontján. A magyar oltási program a következő napokban tovább gyorsulhat, mivel 600 ezer adag kínai vakcina érkezik a hétvégén, és elindult az online regisztráció a kórházi oltópontokra is. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelentette be, hogyha elérjük a 4 millió beoltottat, akkor több szolgáltatás, köztük a fürdők, játszóházak, mozik, színházak újra kinyitnak, de csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. Fontos, hogy az újraindítási lépések mellett sem szabad elfelejteni, hogy a vírus köztünk van, és minden védelmi szabályt, így a kötelező maszkviselést is be kell tartani. 
Vágólapra másolva!

A védőoltásban már több mint 3,5 millióan részesültek, így szombattól hatályba léphetnek az új rendelkezések. A teraszok és kerthelyiségek reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a vendéglátóhelyek belső területein viszont igen.

Az üzemeltető és alkalmazottai viszont az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani.

Mindezek mellett hatályban maradnak a maszkviselési kötelezettségre, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre, felsőoktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések, valamint a kijárási tilalom. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek esti zárása után mindenkinek vissza kell érnie a kijárási tilalom kezdetéig a lakóhelyre, tartózkodási helyre, szálláshelyre.

Szombattól egy újabb lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy visszakapjuk a régi életünket Fotó: Koncz Márton - Origo

Az életbe lépő új rendelkezések mellett sem szabad elfelejteni az egyéni felelősség fontosságát, figyeljünk egymásra.

A nyitás a magas átoltottságnak köszönhető, a vírus viszont továbbra is jelen van, így továbbra is védekeznünk kell, nem dőlhetünk hátra.

Ajánlások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban összefoglalta azokat az élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai ajánlásokat, amelyek a járványügyi elvárásokkal összhangban megkönnyítik a vendéglátóhelyek biztonságos újranyitását, működtetését, a vendégek és a személyzet egészségének megóvását.

Májusra is kapnak bértámogatást a vendéglátósok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mindezek mellett az ágazati bértámogatásra jogosultak április 30-ig igényelhetik a bérek 50 százalékát fedező támogatást a munkaügyi központok foglalkoztatási főosztályain - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az ágazatban dolgozók egyébként májusban is megkapják a bértámogatást, ha azt igénylik.

Bodó elmondta: a kormányzati segítség 167 ezer ember állásának megtartásában segíthetett, ennyi dolgozóra vették ugyanis igénybe a munkaadók a bértámogatást, összesen 72 milliárd forint értékben.

A vendéglátói szakma jelezte, hogy a teraszok nyitása kihívást jelent a szektor számára, ugyanis néhány napon belül felkészült kollégákat nagy számban kell munkába állítani - jegyezte meg Bodó Sándor. Bíznak abban, hogy a nyitásnak nem lesznek munkaerőpiaci akadályai - tette hozzá, jelezve, hogy számításaik szerint

közel 700 vendéglátóipari vezető, 5000 pincér és felszolgáló, illetve 1000 cukrász áll készenlétben.

A világ élvonalában a magyar oltási program

A mostani újraindítás csak úgy jöhetett létre, hogy a magyar oltási program világszinten is a legjobban teljesítők közé tartozik. A legújabb adatok alapján már a magyar lakosság 36,32 százaléka megkapta legalább az első oltását. Ezzel olyan Magyarországnál sokkal gazdagabb országokat előzünk meg, mint Németország, Franciaország és Svájc.

Ha pedig a második oltást megkapók arányát nézzük, akkor mostanra már az Egyesült Királyságot is sikerült majdnem megelőznie Magyarországnak.

Bár a magyar oltási program eddig nagyon jól teljesített, de folytatni kell a vakcinációt. Ennek egyik garanciája, hogy a hétvégén 600 ezer adag Sinopharm-vakcina érkezik, valamint elindult az online foglalórendszer az oltásokra.

Mostantól minden, még nem beoltott, de regisztrációval rendelkező ember tud az interneten időpontot foglalni az oltásra.

Aktuálisan jövő hét hétfőre, keddre és szerdára, kifejezetten kórházi oltópontokon, Sinopharm-vakcinával történő oltásra lehet időpontot foglalni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér lakossági portálján, az www.eeszt.gov.hu címen. Az időpontfoglalás elérhetősége és a tudnivalók a koronavirus.gov.hu oldalon is megtalálhatók.

Fontos részletek az online időpontfoglalásról

Az időpontfoglaló oldalon a regisztráltak egy-két perc alatt le tudják foglalni maguknak az oltás időpontját, a belépéshez csak a TAJ-számot és a születési dátumot kell megadni. A rendszerben ki lehet választani, mely napon, hány órakor, melyik település mely kórházi oltópontján szeretné valaki megkapni az oltást.

Az időpontfoglalásról visszaigazoló e-mailt és az oltás előtti nap emlékeztető e-mailt küldenek, a foglalás visszaigazolása pedig kinyomtatható

Már online is lehet időpontot foglalni az oltásra jövő hétre Forrás: MTI/Kiss Dániel

Mindenki csak egy foglalást tud végezni, és a véglegesített foglalás már nem módosítható. Az érvényesen regisztráltak - vagyis, akiknek a regisztrációkor megadott adatait már ellenőrizték - valamennyi kórházi oltópontra tudnak maguknak időpontot foglalni, de a helyszín kiválasztásakor ajánlott figyelembe venni, hogy egy hónap múlva a második oltást ugyanazon az oltóponton fogják beadni, amelyiken az elsőt.

Az oltások beadásának felgyorsítását szolgálja, hogy a vakcináció további gyorsításáért pénteken elrendelte a tömeges oltást Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Nagyon sok szolgáltatás újraindul 4 millió fölött

Az élet újraindítása azonban nem áll meg a teraszok kinyitásánál. Abban az esetben, ha elérjük a 4 milliós beoltotti számot, akkor újabb szolgáltatások lesznek elérhetőek. Azonban míg a teraszok megnyitását mindenki igénybe veheti, addig a majd megnyíló szolgáltatásokat csak védettségi igazolvánnyal.

Orbán Viktor bejelentése alapján négymillió beoltottnál a következő szolgáltatásokat lehet majd elérni: látogathatók lesznek a színházak, tánc- és zeneművészeti események, cirkusz, mozi, edző- és fitneszterem, uszoda, közfürdő, jégpálya, állatkert, vadaspark, kalandpark, játszóház, múzeum és könyvtár. Ezenkívül kinyithatnak a szállodák is, és kinyitnak az éttermek belső helyiségei.

Az uszodák is nyitnak majd, ha meglesz a 4 millió beoltott. Minden bizonnyal szigorú szabályok lesznek érvényben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Várható védelmi szabályok

A pontos részletszabályok még nem ismertek a négymillió beoltotti szám fölötti újraindítási lépésekről, de

azt biztosra lehet venni, hogy a belső terekben kötelező lesz a maszkviselés,

valamint a szolgáltatások szervezőinek megfelelő mennyiségű fertőtlenítőről is gondoskodnia kell majd.

Azt is figyelembe kell venni, hogy sok szolgáltatás (uszoda, közfürdő) azonnal nem tud majd újraindulni, mivel a megfelelő fertőtlenítést, és egyéb munkákat el kell majd végezni. Ugyanez igaz a szállodákra is.