Szilveszteri hangulat a teraszokon, meghatódtak a vendéglátósok

terasz, nyitás, este, korlátozás, koronavírus, vendéglátás, Budapest
Vágólapra másolva!
A sikeres magyar oltási programnak köszönhetően szombaton végre megnyithattak a teraszok. A várva-várt nyitást és a jó időt kihasználva sokan mentek a vendéglátóhelyek teraszaira országszerte. A terasznyitásról készült fotók alapján a hangulat nagyszerű volt, a belvárosokban úgy tűnt, mintha egy nagy, véget nem érni akaró fesztivál lenne. A vendégek közül sokakat hatalmas örömmel töltötte el, hogy ismét láthatták a régen megszokott kávéházi, sörözői mozdulatokat. Az Origónak Hartai Róbert, a Spíler társalapítója, a Jamie Oliver's Diner üzemeltetője úgy fogalmazott, „szilveszteri hangulat volt, a 2012-es nyitás óta nem éreztem ilyen jól magam, várjuk a magyar vendégeket".
Vágólapra másolva!

Pénteken a koronavírus elleni vakcinákkal beoltottak száma elérte, illetve meghaladta a 3,5 milliót, ennek következtében – a kormány ígéretének megfelelően –

szombaton kinyithattak a teraszok.

Terasznyitás Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mivel Magyarországon a lakosság 37 százaléka már megkapta legalább az első vakcinát, Málta után pedig az Európai Unióban nálunk oltották be a legtöbb embert népességarányosan, így

a terasznyitás tekintetében is megelőztünk másokat.

Szombat délre ellepték a fiatalok a nagyobb városok belvárosaiban található teraszokat, nagyon örültek, hogy ismét találkozhattak egymással.

Terasznyitás Budapesten Fotó: Koncz Márton - Origo

A járványügyi szabályoknak megfelelően a pincéreknek minden esetben hordaniuk kell a védőmaszkot, a vendégeknek, amíg az asztaloknál ülnek ugyan nem kell maszkot viselniük, de amint felállnak onnan, igen. Tehát, ha valaki a pulthoz megy elvenni az italát, vagy bemegy a mosdóba, akkor maszk kell legyen rajta.

Terasznyitás Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

Orbán Viktor közösségi oldalára szombat délután került fel egy fotó, amelyen a miniszterelnök éppen sörözik.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is kiült egy teraszra, kávét kért. A kormányszóvivő videóüzenetében azt mondta:

Szentkirályi Alexandra hozzáfűzte: a vendéglátósok nagyon várták már ezt a pillanatot, a kormány pedig mellettük állt mindig, hiszen bértámogatást biztosított a munkahelyek megtartása érdekében a koronavírus-járvány alatt. Kiemelte:

Elmondta, megkönnyítették a teraszok létesítést, és

KÖZTERÜLETHASZNÁLATI DÍJAT SEM KELL FIZETNI UTÁNUK EGÉSZ ÉVBEN.

Végezetül emlékeztetett rá, hogy a

4 milliós oltási határ elérésekor pedig „újra vissza tudunk kapni valamit a szabadságunkból", azért is fontos, hogy minél többen regisztráljanak oltásra.

A fővárosban elsősorban a Deák teret lepték el a többségében fiatalok, de a Gozsdu-udvar és a Római-part is népszerű volt.

Terasznyitás Budapesten Fotó: Koncz Márton - Origo

Budapest belvárosában túlzás nélkül fesztiválhangulat uralkodott, amit talán a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság Magyarország számára sikeres meccsek utáni utcai üdvrivalgásához lehetne hasonlítani. Mindehhez nyilván a jó idő is hozzájárult.

A jó hangulat kitartott a zárásig, tehát 21:30-ig. Mivel a kijárási korlátozás új kezdete 23 óra, így mindenkinek bőven volt rá ideje, hogy hazaérjen.

Szilveszteri hangulat volt

A szombati tapasztalatokról az Origónak nyilatkozott a Spíler társalapítója és a Jamie Oliver's Diner üzemeltetője, Hartai Róbert. Hartai azt mondta:

Hartai Róbert a Spílerben. A fotó 2018 márciusában készült. Fotó: Mudra László - Origo

A Spíler társalapítója külön kiemelte:

„jó volt érezni, hogy újra élünk".

Hartai Róbert a tegnapi napon történteket részletezve hozzáfűzte: nagyon jó volt a szombat dinamikája, ebéd után kicsivel kezdtek megtelni a teraszok, folyamatosan érkeztek a vendégek.

– hangsúlyozta.

Majd így folytatta: mióta az eszemet tudom, a vendéglátás érdekel, a tegnapi naptól emocionálisan annyira túlfűtött lettem, hogy minden éttermeknek azt kívánom,

ilyen szuperül szolgáljanak ki, ennyi sok boldog magyar vendéget.

- hívta fel rá a figyelmet.

A maszkhasználattal kapcsolatosan azt mondta Hartai, hogy „ez nem volt probléma, az emberek betartották a szabályokat, jó volt látni, hogy a vendégek figyelnek erre".

A vasárnappal kapcsolatban közölte, hogy mára kicsit lassabb dinamikát és nyugodtabb légkört vár, de az elkövetkező két hétben még sokan lesznek a teraszokon.

Vasárnapi terasznyitás Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

Hartai Róbert végezetül még azt mondta:

A vidéki városok teraszait is ellepték az emberek

Természetesen a fesztiválhangulatból kijutott a vidéki városoknak is, a helyi fiatalok megtöltötték a vendéglátó-helyiségek teraszait.

Az alábbi fotók Sopronban készültek.

Terasznyitás Sopronban Forrás: kisalfold.hu/Szalay Károly
Terasznyitás Sopronban Forrás: kisalfold.hu/Szalay Károly

Győrben is ellepték a teraszokat.

Terasznyitás Győrben Forrás: kisalfold.hu/Nagy Gábor
Terasznyitás Győrben Forrás: kisalfold.hu/Nagy Gábor

Pécsett is tele voltak a teraszok.

Terasznyitás Pécsett Forrás: bama.hu

Debrecen, mint egyetemi központ teraszai is megteltek.

Terasznyitás Debrecenben Forrás: haon.hu/Matey István

Ugyanez történt Nyíregyházán is.

Terasznyitás Nyíregyházán Forrás: MTI/Balázs Attila