Különböző cégeket is felhasznált az áram-, víz- és gázlopáshoz az ismert zenész, Lagzi Lajcsi, akit évek óta gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolnak. De nem csak őt. A vádirat szerint kilenc bűntársa is volt a közművek megkárosításában. Ma folytatódott a per a Budaörsi Járásbíróságon. 

A vádirat szerint a zenész-vállalkozó a kilencvenes évek óta több gazdasági társaságban is vállalt valamilyen szerepet. Vagy csak egyszerű tag volt, vagy többségi tulajdonos, vagy ügyvezető, vagy a cég kizárólagos tulajdonosa. Több vállalkozásban a családtagjai, ismerősei is benne voltak bejegyzett képviselőként a vádbeli időszakban.

Lagzi Lajcsi a tárgyalóterem felé tart 2020. január 20-ánFotó: Csudai Sándor - Origo

Az ügyben érintett vádlottak régóta közeli ismerősei voltak Lagzi Lajcsinak zenei és egyéb vállalkozásai révén. Ahogy korábban írtuk, Lagzi Lajcsi 1993 és 1999 között elhatározta, hogy mocsai házának közműellátását úgy oldja meg, hogy szabálytalanul köti be a közműveket, vagyis gyakorlatilag áramot, vizet és gázt lop. 

Ennek érdekében a megkötött szolgáltatói szerződések alapján a közműveket a saját, vagy a vádiratban megnevezett házakra bejegyzett cégek nevére kötette be, 

majd illegális rácsatlakozásokat építtetett ki a mérőórák megkerülésével. Erről az egyik bűntársa is tudott. 

Lagzi Lajcsi távozik a bíróság épületéből 2020. január 20-ánFotó: Csudai Sándor - Origo

Egy másik bűntársa pedig segített neki, hogy amikor karbantartásra, cserére vagy bármelyik illegális csatlakozó átalakítására, illetve a feladatok összehangolására volt szükség, megbízott négy embert a munkákkal. Ez a négy bűntárs is az ügy vádlottja lett. Az ügyészek szerint ők pénzért végezték el a kiépítési, szerelési, gép- és földmunkát. Így történhetett meg, hogy Lagzi Lajcsi a szabályosan felszerelt fogyasztásmérőkön olvasható „nulla" közeli óraállások alapján éveken át csak nagyon kevés pénzt fizetett a megkárosított közműszolgáltatóknak.

Hosszabb kihagyás után ma újra bíró elé állt Lagzi Lajcsi a Budaörsi Járásbíróságon, ahol egyelőre az iratokat ismertették. A zenész mellett még nyolc ember sorsáról dönt majd a bíró a gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények  miatt indított perben.