Hatékonyak a vakcinák az indiai mutáns ellen is?

Veszprém, 2021. április 25. Beoltanak egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. április 25-én. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A hétvégi nyitás során a rendőrség azt tapasztalta, hogy a lakosság többsége együttműködő volt – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Kiderült, hogy az indiai mutáns ellen is védenek az itthon használt vakcinák. 
Vágólapra másolva!

Szombaton megnyitottak a kerthelyiségek és a vendéglátóhelyek teraszai.

– mondta Kiss Róbert rendőr alezredes.

Sokan mentek a teraszokra a jó idő miatt is Fotó: Polyák Attila - Origo

Ekkor jönnek az új szabályok

Amikor a beoltottak száma eléri a négymilliót, új intézkedések lépnek életbe, amelyek jelentős része védettséghez – védettségi igazolványhoz – kötött.

Az új szabályok szerint: a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul majd. Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni. Akiknek védettségi igazolványuk van, este 11 óráig a vendéglátóhelyek belső terében is tartózkodhatnak, és szállodába is mehetnek, ezekre a helyekre gyermekeiket is magukkal vihetik.

A novemberben bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is. Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken

– ismertette Kiss Róbert.

Szabályszegések

A rendőrök a hétvégén 2137 személlyel szemben intézkedtek, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot. 915 személlyel szemben pedig a kijárási tilalom megszegése miatt kellett intézkedniük. 7893 személy számára hatósági házi karantént rendeltek el, és 35 472 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat – tette hozzá.

Nem volt kirívó a szabályszegés Forrás: bama.hu

Jelentős mennyiségű oltóanyag érkezett

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 603 901 fő, közülük 1 665 067 fő már a második oltását is megkapta.

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A kínai vakcinára jellemző, hogy hatékony és nagyon intenzív immunválaszt alakít ki a vírussal szemben.

Itt az új jelszó

Elkezdődött a WHO immunizációs hete. Ezt minden évben meghirdeti a WHO, és mindig egy aktuális problémára fókuszálnak, ezen a héten a koronavírus elleni vakcináció kerül középpontba. A hét mottója pedig nem más, mint:

Magyarország a lakosságának 37 százalékát már beoltotta, így továbbra is Málta után a második helyen áll az átoltottsági ranglistán.

Folyamatos a vakcinák beadása Forrás: MTI/Balázs Attila

Sajnos az indiai mutáns két vírus együttes mutációjaként jelent meg. Ez a mutáns már Európába is elért, egyelőre Svájcban izolálták. A szakemberek szerint a forgalomban lévő vakcinák hatékonyak e típus ellen is - mondta Müller Cecília.