Kamuvideó és kamustatisztika után most egy kamuképpel próbálja akadályozni a közös védekezést a baloldal. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke egy fényképpel próbálta bebizonyítani, hogy borzasztó állapotok uralkodnak a Borostyán ESZI Tápiógyörgyei Otthonban, csakhogy mint kiderült, a felvétel egy orosz kórházban készült. Ismét durva hamisítás a baloldalon. 

Pénteken közzétett posztjában arról írt Schmuck Erzsébet, hogy "szülők, nagyszülők, rokonok, barátok vannak abban a Tápiógyörgyei szociális otthonban, amiben több hete nincs melegvíz".

A baloldali képviselő még azt is tudni vélte, hogy "hetek óta az ágyhoz kötött betegeket az ápolók külön, az általuk melegített vízzel mosdatják, illetve a mozgásképesek sajnos csak hidegvízben tudnak tisztálkodni". 

Bár írásából nem derült ki, hogy állításait mire alapozta, a leírtakat egy képpel illusztrálta. Schmuck LMP-s logóval ellátott fotóján az látszik, hogy az épület mennyezetéről hullik a vakolat, a falak penészesek, a vezetékek összevissza lógnak, és a lámpák némelyike kiégett. Magyarán az intézményben döbbenetes állapotok uralkodnak - legalábbis a baloldali politikus sugalmazása szerint. 

Forrás: Facebook/Schmuck Erzsébet

Csakhogy a felvétel nem a tápiógyörgyei szociális otthonban, hanem attól közel 2200 kilométerre, egy Moszkva környéki kórházban készült. A baloldali képviselő feltehetően az 123rf.com nevű oldalról kölcsönözte a fényképet, amit az Origo is megtalált:

Forrás: hu.123rf.com

A durva hamisítást Rétvári Bence, az Emmi államtitkára vette észre. A baloldalon minden napra jut egy álhír. (...) Nekik semmi se drága, járvány idején a szociális intézményeket valótlanságokkal, hamis fotóval támadják 

- kommentálta Schmuck akcióját. 

A kormánypárti politikus azt is felemlegette baloldali képviselőtársának, hogy miközben hetek óta tartó problémákról posztolt, az otthonban már pár nap alatt kijavították a hibát, és minden helyreállt.

Ez utóbbit mai bejegyzésében elismerte Schmuck Erzsébet, aki levélben kereste meg Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárt az ügy kapcsán. Fülöp Attila tájékoztatásából kiderült, hogy a meleg víz ellátását biztosító tartály és szivattyú április 20-án hibásodott meg, de a szükséges javítások április 21-én és április 23-án megtörténtek. "Így a melegvíz-ellátás újra teljes körűen biztosított. Ennek természetesen mindannyian örülünk, köszönöm a gondozottak és az ott dolgozók nevében is az intézkedést" - húzta alá, hozzátéve, hogy Schmuck állításaival ellentétben csupán három napig álltak fenn a problémák. 

Korózs Lajos, az MSZP képviselője"Forrás: MTI/Kovács Tamás"
Gyakran hamisítanak a politikai érdekeik mentén
A baloldal a járvány tavalyi felbukkanása óta többször is hírhamisítással próbálta akadályozni a közös védekezést. Korózs Lajos, az MSZP parlamenti képviselője előbb tavaly júniusban egy álmentőssel készített interjút, majd novemberben statisztikát hamisított. Utóbbival azt bizonygatta, hogy a koronavírus a leggyakoribb halálozási ok Magyarországon.

Bősz Anett DK-s képviselő is csatlakozott a baloldal dezinformációs kampányába, és arról posztolt, hogy Magyarországon 50-szer többen haltak meg a koronavírus-járvány következtében, mint ahogy az a hivatalos adatokban szerepel.