Várhatóan tovább nő a héten azoknak a száma, akik elviszik gyerekeiket óvodába, vagy  az alsó tagozatosokat iskolába - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfőn.

Maruzsa Zoltán emlékeztetett: a kormány úgy ítélte meg, hogy a járványügyi helyzet javulásával itt az ideje visszatérni a hatékonyabb jelenléti oktatásra.  

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárForrás: MTI/Illyés Tibor

A köznevelésért felelős államtitkár a Kossuth rádióban megjegyezte, hogy

ugyanakkor lehetővé tették, hogy a szülők, ha nem akarják, ne vigyék vissza gyereküket az oktatási intézményekbe,

a hiányzásokat pedig "kellő rugalmassággal" kezelik.Az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán múlt héten állt vissza a jelenléti oktatás, az adatok szerint az iskolákba a gyerekek 75 százaléka tért vissza, az óvodákba 60 százalékuk - közölte az államtitkár, aki jelezte: arra számít, hogy a héten tovább emelkedik az óvodába és iskolába vitt gyermekek száma, a hétfői adatok kedden, szerdán állnak majd rendelkezésre.

Az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán múlt héten állt vissza a jelenléti oktatás, az első adatok szerint az intézményekbe a gyerekek 75 százaléka tért vissza (illusztráció)Fotó: Polyák Attila - Origo

Maruzsa Zoltán szerint két-három hét múlva azok a szülők is beviszik az iskolába a gyermeküket, akik eddig otthon tartották őket. Ráadásul május 10-én nyitnak a középiskolák és a felső tagozatok is, utána a teljes oktatás visszaáll a jelenléti munkarendre - tette hozzá a köznevelésért felelős államtitkár, aki szólt arról is, hogy a kormány döntése világos, jelenléti oktatásra álltak át az iskolák, az otthon maradottak a házi feladatokat például a KRÉTA-rendszeren keresztül kapják meg.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

De nem várható el a pedagógusoktól a párhuzamos oktatás, az, hogy megtartsák a jelenléti és online órákat is - fűzte hozzá Maruzsa, aki hangsúlyozta: van értelme a középiskolák május 10-ei nyitásának, hiszen így a tanév egytizedét még jelenléti oktatásban tölthetik a diákok. Ennek a tanévzárás szempontjából van jelentősége, ugyanis lehetőséget ad az esetleges pótlások biztosítására, a felzárkóztatásra, a tudás rendszerezésére és közösségépítésre - mondta az államtitkár.

IllusztrációFotó: Polyák Attila - Origo

A hétvégi terasznyitással kapcsolatban Maruzsa kiemelte: látta ő is a képeket, és reméli, az érettségizőkben van annyi felelősség, hogy elkerülik az ilyen rendezvényeket, tömegjeleneteket, mert az az érdekük, hogy részt tudjanak venni az írásbeli érettségivizsgán.Szólt arról is, hogy az érettségiket a tavalyi rend szerint szervezik meg, hogy biztosítható legyen a távolságtartás.