Kirúgott és visszavett alkalmazottak, hetven év feletti online munkások a baloldali Terézvárosban

Vágólapra másolva!
Nem egy nyugdíjas állás a Soproni vezette Terézvárosban főszerkesztőnek lenni. Hiszen már a harmadik vezető érkezik a Terézvárosi magazin élére másfél év alatt: Kertész Anna május elején távozik az önkormányzattól, írja a Kontra.
Vágólapra másolva!

A korábban kirúgott főszerkesztőt, Brém-Nagy Ferencet viszont még fél évig visszaalkalmazta Soproni a tavalyi évben. Brém-Nagy Ferenc ebben a fél évben főként átadás-átvételi feladatokra összesen kétmillió forintot kapott, amiért többek közt átadta a nyomdai kontaktokat és segítette utódját a szerkesztői feladatok megismerésében.

FRISSÍTÉS: Utóbb a Kontra megtudta, hogy ez a pénzösszeg, mint az előző hét évben a lapért felelős főszerkesztőnek, a 2020. december 31-ig szóló határozott idejű szerződése alapján amúgy is járt volna. A megbízatását képviselő-testület vonhatta volna vissza, de a pandémia miatt ez a döntés a polgármester hatáskörébe került. Miután mindenképpen felmentették volna, információink szerint ezzel a megbízási szerződéssel oldották meg a dolgot.

Van olyan online sajtófigyelést végző szakember is Terézvárosban, Kárpáti László személyében, aki több mint 70 évesen végzi ezt a feladatot. Tavaly ezért havi 168 ezer forintot kapott. Csak a véletlen műve lehet, hogy a kiemelkedő online szakember épp Kárpáti Péternek, Soproni korábbi kampányfőnökének az édesapja.

A portál korábbi cikkének megjelenését követően, a Terézvárosi magazin főszerkesztője, a kerületben még egy éve sem dolgozó Kertész Anna kezdeményezte a főszerkesztői állása közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Úgy tudják, Soproni elfogadta Kertész döntését.

Jó eséllyel komoly feszültséget válthatott ki közöttük, hogy míg Gerencsér Mária sajtófőnökként 570 ezret, Hikádé Beáta pedig ki tudja, milyen munkakörben 800 ezret vihet haza, addig a főszerkesztőként a valódi felelősséget a hátán vivő Kertész Anna keresett a legrosszabbul, a maga 560 ezer forintjával.

Kertész Anna május 10-vel felhagy a kerületi újság főszerkesztésével, Soproniék pedig nekiláttak az új főszerkesztő keresésének. Ki is írták rá a pályázatot, Soproni rövidre akarja zárni a történetet, hogy az új főszerkesztő már május elején kiválasztásra kerülhessen - írja a Kontra.

Kirúgta, majd visszaalkalmazta a korábbi főszerkesztőt

Nem lehet egy nyugdíjas állás a Terézvárosi magazin első emberének lenni, hiszen Soproni 2020. május végével már megvált egy főszerkesztőtől, Brém-Nagy Ferenctől, akit tavaly júniustól váltott a fentebb már említett Kertész Anna.

Azaz, hogy ez nem teljesen igaz. Mert a Kontra információi szerint, bár Brém-Nagy Ferenc nem dolgozhatott tovább a kerületi újság élén, azonban egy megbízási szerződés keretében mégis maradt a kerületi újság alkalmazásában a kirúgását követően is.

A feladatkörei pedig azért is alakultak érdekesen, mivel Brém-Nagy Ferenc megbízása lényegében egy átlagos átadás-átvételre vonatkozott hathavi fizetésért, összesen két millió forintért.

Hiszen a szerződése határozott időre 2020. június 1. és december 31. között jött létre. A Kontra információi szerint Brém-Nagy Ferencet az alábbi feladatokra alkalmazta vissza Soproni:

„Részletesen leírja és átadja a Terézvárosi magazin előkészítésének feladatait, az előállítás folyamatát, a megjelenésében közreműködők, a nyomda kontaktjait, folyamatosan segítse a Terézvárosi magazin szerkesztését végző vezetőt a feladatok megismerésében, a nyomdai előkészítésben, tanácsaival segítse a lap megújításának folyamatát, segíti a nyomda kiválasztására szolgáló beszerzési pályázat szakmai összeállítását és véglegesítését."

Forrás: Kontra / Youtube

Vagyis lényegében egy szokványos átadás-átvételről volt szó némi pályázati segítséggel. Ezt minden elköszönő munkavállaló köteles teljesíteni 6 hónapos visszaalkalmazás és fizetés nélkül is.

A Soproniék vezette kerületben azonban vannak szokatlan jelenségek, hiszen Brém-Nagy Ferenc egy megbízási szerződés keretében havi 365 ezer forintért dolgozott még egy fél évet a kirúgása után.

Levélben fordult a Kontra Soproni Tamáshoz, hogy rákérdezzen a Brém-Nagy szerződéseinek a részleteire. Választ a cikk megjelenéséig nem kaptak.

Lépést tart a korral: Kárpáti László több mint 70 évesen online sajtófigyelést végez az önkormányzatnak

Ami nyilvánvalóvá vált, az az, hogy Soproni a kerületi propagandát nem bízza a véletlenre. Hiszen információik szerint, a korábban ismertetett három személyen kívül, olyan "kiváló szakemberek" is segítették és segítik a kerületi kommunikációs feladatokat, mint például a hetven év feletti Kárpáti László, aki a tavalyi évben havi 168 ezer forintért végzett online sajtófigyelési munkákat.

Hogy pontosan mit csinál ezért a pénzért Kárpáti László, az jó kérdés.

Természetesen csak a "sors furcsa fintora lehet", hogy Kárpáti László véletlenül épp Soproni egykori kampányfőnökének, Kárpáti Péternek az édesapja. Kárpáti László ezek szerint a korosztályából azon kevesek közé tartozik, akik nemcsak hogy ismerik jól az internetet, hanem még pénzt is keresnek online munkavégzéssel.

A Kontra megkérdezte Soproni Tamás polgármestert, hogy pontosan milyen területeken is végzi Kárpáti úr a kutatásait, azonban erre még nem érkezett válasz.