22 ezer nyugdíjas adatával élt vissza Újpest baloldali vezetése: a NAIH 4 milliós büntetést szabott ki

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) négymillió forintra büntette meg az újpesti polgármesteri hivatalt, miután jogosulatlanul kezelte és kezeli közel 22 ezer nyugdíjas személyes adatait. A helyi Fidesz közleményében kifogásolta, hogy az önkormányzat törvénytelen módon jutott hozzá az idősek adataihoz, és azokat most is jogosulatlanul kezeli. Négymilliós bírság lett a kivagyiság ára. Van itt pénz kérem - kommentálta Wintermantel Zsolt, a nagyobbik kormánypárt választókerületi elnöke a kerületi vezetés baklövését. 
Vágólapra másolva!

"Egészen elképesztő dolog történt. Az újpesti önkormányzat most kapta kézhez a NAIH büntetését az Újpest Plusz Megbecsülés Program miatt. Segítettünk több mint 18 ezer nyugdíjasnak Újpesten, büntetés járt érte" - írta ki közösségi oldalára Kanász-Nagy Máté, a kerület LMP-s polgármestere.

A baloldali politikus nem részletezte különösebben, hogy az adatvédelmi hatóság miért szabott ki jelentős bírságot az önkormányzatra, helyette a Fideszt támadta, és sejtelmesen úgy fogalmazott, hogy az eljárás közérdekű bejelentés után indult. "A "bűnünk" az, hogy 21. századi szociálpolitikát csináltunk, szabadon beváltható utalványt adtunk a nyugdíjasainknak" - drámainak szánt módon próbálta megmagyarázni a történteket.

A helyi Fidesz szintén közleményben reagált a NAIH-bírságra. Kifogásolták, hogy Kanász-Nagy arról egy szót sem írt, hogy a büntetés oka az volt, hogy a Újpest+ Megbecsülés programban

21 184 újpesti nyugdíjas személyes adatait jogosulatlanul kezelték.

"A 33 oldalas határozat hét pontban sorolja fel, hogy a program végrehajtása közben mikor és hol sértették meg az adatvédelmi törvény előírásait" - tették hozzá a korábbiakhoz, kiemelve, hogy a döntés értelmében négymillió forintot kell fizetnie a polgármesteri hivatalnak.

A NAIH megbüntette az újpesti városvezetést Forrás: Facebook/Déri Tibor

A Fidesz szerint ez az eredménye annak, hogy Kanász-Nagy munkaidejének nagy részében az LMP társelnöki tisztségét látja el. "Járja az országot, kampányol, rendszeresen Újpesten kívüli sajtótájékoztatókon és médiaeseményeken vesz részt, emiatt elhanyagolja újpesti alpolgármesteri feladatait. A munkavégzés hiánya, a hanyagság, és mellettük az ostoba erőfitogtatás vezetett oda, hogy most másokra – burkoltan a FIDESZ-re – mutogat és hazugsággal próbálja magát tisztára mosni az elkövetett jogsértések és a négymilliós bírság után" - kommentálták a baloldali politikus minapi posztját, illetve politikai teljesítményét.

A nagyobbik kormánypárt újpesti szervezete szerint Kanász-Nagy állításával szemben nem fog fellebbezni a döntés ellen, hiszen akkor "kiderülne, hogy meztelen a király". Mint megjegyezték, korábban többször is jelezték a baloldali városvezetésnek, hogy adatvédelmi szempontból aggályos, amit tesznek, nem fogadták el a javaslataikat. "Az idősek személyes adataikhoz az önkormányzat törvénytelen módon jutott hozzá, és azokat most is jogosulatlanul kezeli" - húzták alá, és egyúttal arra hívták fel a figyelmet, hogy a város vezetőinek és jegyzőjének is kötelessége betartani a jogszabályokat.

Wintermantel Zsolt, az újpesti választókerület fideszes vezetője közösségi oldalán értékelte a történteket. "Hét pontban is megsértették a törvényi rendelkezéseket, súlyosan visszaéltek az újpesti nyugdíjasok adataival, pedig a hibákra és annak javítási módjára is felhívtuk a figyelmet! Nem fogadták el. Négymilliós bírság lett a kivagyiság ára. Van itt pénz kérem" - írta a kormánypárti politikus.