Igazi hősként viselkedett az a két polgárőr fiú, akik múlt pénteken megmentették egy férfi életét a Gyöngyösi utcai metrómegállónál, Budapesten. A fiatalok a Blikknek mesélték el, hogy mi történt pontosan.

A 16 éves Domokos Dominik és 15 esztendős társa, Jakab Sándor a XIII. kerületi polgárőrség tagjai. Múlt péntek délután éppen szolgálatba tartottak, amikor a fővárosi Gyöngyösi utcánál lévő metróaluljárónál egy korlátra felmászó férfira lettek figyelmesek. 

Először csak azt hittük, hogy szórakozik, aztán kiszúrtuk, hogy a cipőfűzőjének az egyik fele a korláthoz van rögzítve, a másik végét pedig a nyakára hurkolta. Már éppen lépett volna a mélységbe, amikor rohanva odaértünk és visszarántottuk. Gyorsan elvágtam a kötelet, lefektettük a földre, és megvizsgáltuk, hogy minden rendben van-e vele. Óvatosan a nyakáról is eltávolítottam a hurkot, és visszatartottuk a rendőrök és a mentősök érkezéséig. Ha az utolsó pillanatban nem vesszük észre, biztosan meghalt volna, hiszen nagyon erősen rögzítette a kötelet. Egy másodpercen múlott, hogy meg tudtuk menteni" – emlékezett vissza a lapnak a kritikus pillanatokra Dominik, aki egy éve csatlakozott a polgárőrséghez. Mint mondja: először csak a társaság vonzotta, aztán egyre jobban elkezdte érdekelni a rendvédelem, azóta pedig már azt is eldöntötte, hogy rendőr lesz.

A lap értesülése szerint az öngyilkosságra készülő 27 éves férfit Tivadarnak hívják, és már évek óta az utcán él. A végzetes döntésre pedig az elmondása szerint a magánéleti problémái és a depresszió miatt szánta rá magát. 

Látszott rajta, hogy meg van zavarodva, de végül megköszönte, hogy megmentettük az életét.  Sosem kerültem még ehhez hasonló helyzetbe sem, de nagyon örülök, hogy pozitívan végződött. A családomban mindenki nagyon büszke rám. Sokszor látni hasonlót a tévében, ezért szerencsére nem is viselt meg" – mesélte lapunknak Sándor. Az ifjú polgárőr mindössze két hónapja tagja a szervezetnek.

Mióta járőrözik, többször is látta az aluljárónál a hajléktalan férfit, de a történtek után úgy tudni, hogy a pszichiátriára került. A középiskolás fiúk a polgárőrségen belül ismerkedtek meg egymással a közelmúltban. 

A 30 éve működő Angyalföld Polgárőr Szervezetben jelenleg húsz fiatalkorú járőrözik  és vesz részt rendszeresen a mindennapi feladatokban. 

Nagyon örülünk a gyerekek határozottságának és talpraesettségének. Elképesztően bátran viselkedtek, büszkék vagyunk rájuk. A két fiatal embersége, példás és szakszerű életmentő beavatkozása jó példa lehet kortársaik számára is. Gratulálunk nekik a példás cselekedetért – nyilatkozta a Blikknek Takács Ferenc elnök. Hozzátette: örömteli számára, hogy a gyerekek általában a nagykorúvá válásuk után is maradnak a polgárőrség kötelékében.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!