Támadás érte az oltási időpontfoglaló rendszert. Amint sikerül elhárítani a támadást és helyre áll az oldal, értesítik a lakosságot. Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott az is: az AstraZeneca esetében módosították a második vakcina beadásának időpontját, aki szeretné, akár három héten belül is megkaphatja a második vakcinát.

Pénteken terheléses támadás érte az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) honlapját. A rendszer helyreállítása folyamatban van, amint sikerült helyreállítani, értesítik a lakosságot - mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tájékoztatójának kezdetén. 

Terheléses támadás érte az oltási regisztrációs honlapotForrás: MTI/Vasvári Tamás

Védettségi igazolvány

Mint elmondta, a jogszabályok értelmében a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek egyes szolgáltatások igénybevételénél felszólíthatók, hogy mutassák be igazolványukat. A 18 éven aluliaknak az életkorukat kell igazolniuk a megfelelő igazolvánnyal – tette hozzá. A védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek megnyílnak este 11 óráig a vendéglátóhelyek belső terei és a szállodák is. 
A beoltottak magukkal vihetik 18 éven aluli gyerekeiket is. A védettséggel rendelkezők ezenkívül látogathatják a különböző kulturális és sporteseményeket, sporthelyszíneket is. Számukra a maszk viselése nem kötelező. A kijárási korlátozás kezdete éjfélre tolódik ki, így a boltokban este 11 óráig lehet vásárolni.

Ide lehet korlátozások nélkül utazni

Kiss Róbert elmondta, megjelent a Magyar Közlönyben az a jogszabály, amely előírja, hogy módosulnak az utazási feltételek a védettek tekintetében.  Azok, akik be vannak oltva, karanténkötelezettség nélkül utazhatnak azon országokba, amelyekkel Magyarország kétoldalú megegyezést kötött. Egyelőre Szerbiával és Montenegróval kötött ilyen megállapodást Magyarország. 589 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot, egy presszó bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket.

161 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, 3111 hatósági házi karantént rendeltek el, és több mint 32 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Szombattól több szabály módosulFotó: Csudai Sándor - Origo

Több százezer vakcina érkezett

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 913 550 fő, közülük 1 880 897 fő már a második oltását is megkapta – mondta Müller Cecília. A regisztráltak 78 százaléka már be van oltva. Minden oltóanyag biztonságos és hatékony. 

„Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok, amelyeket a kötelező vizsgálat után eljuttatnak az oltópontokra és a háziorvosi praxisokba. Jelenleg a Sinopharm, az AstraZeneca, és a Pfizer/BioNTech vakcinájára lehet időpontot foglalni – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. 

Pénteken 324 ezer AstraZeneca-vakcina is érkezett. Ebből a szállítmányból már a jövő hétre lehet időpontot foglalni. 

Bevizsgálták a Janssen-vakcinákat, 52 800 adagot. A vakcinát a szakemberek megfelelőnek tartották. Hamarosan ez is rendelkezésre fog állni. Tekintettel arra, hogy ez egyadagos vakcina, így az oltóbuszokon fognak ezzel oltani, hogy a buszoknak ne kelljen majd visszatérniük a településekre, és ezáltal is gyorsítsák az oltások beadását.

Módosítás

Müller Cecília azt is elmondta: Pénteken a Pfizer-vakcinával azért tudnak oltani, mert a 16-18 éves fiatalok számára félretett vakcinákat mégis feloldották, mivel úgy döntöttek, hogy a fiatalokat az érettségi után fogják beoltani.

Az AstraZeneca esetében módosították a második vakcina beadásának időpontját, aki szeretné, akár három héten belül is megkaphatja a második vakcinát. Az országos tisztifőorvos ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ebben az esetben az orvosoknak össze kell gyűjteniük 10 embert, hogy egyetlen adag vakcina se menjen kárba.

Módosítottak az AstraZeneca második adagjának beadási határidejénForrás: MTI/Balázs Attila

Azokat, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen, eddig etikai okokból arra kérték, hogy megfertőződésük után legalább három hónap elteltével regisztráljanak oltásra. Azonban most már bárki, bármikor regisztrálhat, azonban regisztráció előtt érdemes konzultálni az oltóorvossal, háziorvossal.

A szakosított szociális intézmények vezetőit arra kéri Müller Cecília, hogy a jogszabályban előírtaknak megfelelően tegyék lehetővé a bentlakók számára, hogy látogatót fogadhassanak, vagy elhagyhassák az intézményt már a hétvégén.