Két újabb országgal kötött Magyarország utazási megállapodást - jelentette be szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A megállapodás értelmében kölcsönösen elismerik ezek az országok a magyar védettségi igazolványokat, függetlenül arról, hogy kit milyen vakcinával oltottak be, így tehát lehetővé válik a szabad utazás a védetteknek.

Az egyik ország Szlovénia, ott már mától életbe lép a megállapodás, így a magyarok újabb tengerpartra juthatnak el, vagy akár a Bledi-tóhoz, mondta Szijjártó Péter.

A másik ország Bahrein, ahol hétfőtől él a megállapodás. A külügyminiszter kiemelte, Bahrein az első országok egyike volt, amely elkezdte a Sinopharm-vakcinát használni, és sok segítséget, dokumentációt kaptak a magyar hatóságok az itthoni engedélyezéshez. Azt mondta, ha ez nem történt volna meg, akkor kevesebb magyart lehetett volna beoltani.

Szijjártó Péter elmondta, a hétvégén is több tárgyalást fognak folytatni, bízik benne, hogy a jövő hét elején újabb megállapodásokat jelenthet be.