Magyarországon rendkívüli tempóban zajlik az oltási folyamat, a beoltottak száma a vasárnap reggeli adatok szerint már 4 064 204 fő, közülük 2 016 350 fő már a második oltását is megkapta. Ennek köszönhetően az idei évben többeknek lehetőségük nyílik személyesen is köszönteni anyák napján az édesanyákat. A 65 év felettiek átoltottsága meghaladja a 90%-ot, így idén már az idősotthonok lakóit is lehet látogatni védettségi igazolvánnyal. 

Továbbra is fontos az óvatosság

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azonban felhívta a figyelmet, hogy azokban a családokban, ahol még nem védett mindenki, ott most is oda kell figyelni a koronavírus elleni védekezésre.

Ha egy családban még nem alakult ki mindenkinél a teljes védettség, akkor továbbra is figyelni kell a távolságtartásra, a kézmosásra és a maszkviselésre

- mondta Merkely. 

Óvodások anyák napja alkalmából készült rajzai a 73M és a 76-os trolibusz Wesselényi utca - Izabella utca megállójában, Budapesten, 2021. április 30-án

A képre kattintva galéria nyílik!
Forrás: MTI/Mónus Márton

Újra látogathatóak az idősotthonok

Idén viszont azokat az édesanyákat is fel lehet köszönteni anyák napja alkalmából, akik idősotthonban élnek, mivel a legtöbb intézményben magas azok száma, akiket beoltottak koronavírus ellen. A látogatás egyelőre védettségi igazolványhoz van kötve.

Szabó Lajosné fogadja látogatóba érkezett lányát, Mónikát a pátyi Befogadás Háza Időskorúak Otthonában, 2021. május 2-án

A képre kattintva galéria nyílik!
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Továbbra is a vágott virágokból összeállított csokrok a legnépszerűbbek

Az anyák napja miatt ilyenkor egy átlagos hétvége forgalmának a többszörösét bonyolítják a virágkereskedők. 2020 a koronavírus-járvány miatti lezárások nyomán nehéz év volt számukra, de az enyhítések miatt idén újra bizakodnak, így a virágüzletek szabadon látogathatók, nagy részük az ünnepnapon is nyitva van.

Vásárlók egy budapesti virágüzletnél anyák napján, 2021. május 2-án

A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: Koncz Márton - Origo

A forgalom emelkedése már pénteken érzékelhető volt, és jól teljesít az internetes értékesítés is, ami a piac átrendeződését mutatja - közölte a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete.

A forgalmi adatok szerint anyák napján nemcsak a vevő több, de például a nőnaphoz képest nagyobb összeget is költenek. Egy átlagos vásárlás ilyenkor 4000-5000 forinttól kezdődik. A szállítás drágulása és a nagyobb árfolyamköltségek miatt az áremelés elkerülhetetlen - tették hozzá.

Az egyesület szerint az eladási rangsort továbbra is a vágott virágokból összeállított csokrok vezetik. A szokatlanul hideg tavasz miatt az ilyenkor népszerű orgonából és gyöngyvirágból a megszokottnál kevesebb kapható.

Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen köszöntötte édesanyját

Orbán Viktor közösségi oldalára felkerült egy fénykép, amelyen a miniszterelnök az édesanyját köszöntötte anyák napja alkalmából.

Magyarország miniszterelnökétől az édesanyja tulipáncsokrot kapott ajándékba.