Folytatódott Gyurcsányék oltásellenes kampánya, most egy kulturális műsorban

Niedermüller Péter; Gyurcsány Ferenc beszél előad Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2015. június 5. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt szocialista miniszterelnök (b) az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportjának Új munkahelyek az új gazdaságban című konferenciáján a budapesti Mozsár Kávézóban 2015. június 5-én. Jobbról Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője, a párt alelnöke. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Új kulturális műsort indított a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat, ahol az első vendég Oláh Lajos, a DK-s polgármester párttársa, a kerület parlamenti képviselője volt. Kultúráról egyáltalán nem, viszont a kormányról és az oltásokról annál több szó esett a közel egyórás adásban. A DK-s országgyűlési képviselő pártja álláspontját visszamondva kijelentette, hogy azokban a vakcinákban "érdemes a leginkább bízni", amit Brüsszel jóváhagyott.
Vágólapra másolva!

"A 7-kör Önről szól, Önnek szól. Arról, hogy mi itt, Erzsébetvárosban hogyan is élünk, milyen lesz a jövőnk, hogyan illeszkedünk az ország egészéhez, mi bennünk a speciális, a különleges, és mi az, ami általános" - így jelentették be az Erzsébetváros Hírei elnevezésű Facebook-oldalon, hogy az önkormányzat 7-kör néven új kulturális műsort indít.

Adta volna magát, már csak az elnevezésből adódóan is, hogy az új, egyébként közpénzből finanszírozott adásban a kulturális témakörök kerüljenek előtérbe, azonban ez már az első alkalommal sem jött össze. A szerkesztők ugyanis azt az Oláh Lajost hívták meg a stúdióba, aki ritkán szokott kulturális kérdésekben megszólalni.

Ismét a vakcinák ellen beszélnek

Ahogy az várható volt, a DK erzsébetvárosi képviselője a közel egyórás műsorban szinte szünet nélkül támadta a Fideszt, valamint az oltóanyagokat. Németh Péter, a Népszava tiszteletbeli főszerkesztője vezette a baráti hangulatú beszélgetést, aminek során több témát is érintettek a felek. Így a Liget-projekttől kezdve a bulinegyeden át a Nemzeti Dohánybolt előtti alkoholizálásig sok minden szóba került.

A műsor legfurcsább része egyértelműen az volt, amikor Oláh az oltásokhoz való viszonyáról kezdett el beszélni. "Mi azt mondjuk, hogy az a legszerencsésebb, és abban érdemes a leginkább bízni, amit az Európai Unió jóváhagyott" - ismételte meg pártja keletivakcina-ellenes álláspontját a politikus, aki Brüsszelt is védelmébe vette a napokban elfogadott vakcinaútlevél kapcsán. A baloldali képviselő az adásban elmondta, hogy

megkapta az első adag vakcináját, ugyanakkor arra nem tért ki, hogy milyen típusút.

Mint ismert, a baloldal oltásellenes kampányának a DK a motorja, Gyurcsány Ferenc pártja már a kezdetektől fogva bírálta a vakcinákat. Előbb online konzultációt indítottak az orosz vakcináról, majd aláírásgyűjtésbe kezdtek a kínai oltás ellen, aminek később a betiltását követelték. Szintén a DK állt amögött a januári határozati javaslat mögött, amit 50 baloldali parlamenti képviselő nyújtott be a keleti oltóanyagok ellen. Gyurcsányék ilyen formában próbálták megakadályozni a Sinopharm hazai használatát, de az indítványban derogálóan fogalmaztak a Szputnyik V-ről is. Jól mutatja a baloldali pártok oltásellenességét, hogy az előterjesztést a mai napig nem vonták vissza, az továbbra is az Országgyűlés előtt van.

Németh Péter, a Népszava tiszteletbeli főszerkesztője és Oláh Lajos, DK-s képviselő Forrás: Youtube/7 Kör

Bár Magyarország kimagaslóan szerepel a világon zajló vakcinaversenyben, a DK továbbra sem hagyott fel az oltásellenes kampányával és kommunikációjával. A közelmúltban több politikusuk is különbséget tett vakcina és vakcina között, bizonytalanságot keltve az oltások körül. Varju László parlamenti képviselő például "álmegoldásnak" nevezte, hogy Magyarországon kínai és orosz vakcinákkal oltanak. Vágó István, a DK elnökségi tagja pedig elismerte, hogy pártjával "kínaivakcina-ellenes" álláspontot képviselnek. Vágó volt egyébként az első olyan baloldali politikus, aki nem tagadta, hogy tudatosan próbálják meg lebeszélni az embereket bizonyos oltásokról. "Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk" - magyarázta a baloldali politikus.

Fidesz: Rombol a DK-s városvezetés

"Erzsébetváros történetében az elmúlt tíz év egyértelműen sikertörténet volt. Ennyit nem fejlődött a kerület, és ennek az elmúlt két évben éppen az ellenkezőjét látjuk" - jelentette ki Veres Zoltán, fideszes önkormányzati képviselő a Pesti TV Karanténvlog című műsorában.

A politikus borúlátóan értékelte a helyzetet, szerinte a baloldali polgármesterek rendre végrehajtják Gyurcsány Ferenc utasításait. "Ennek a levét isszák a budapestiek, és így az erzsébetvárosiak is" - tette hozzá.

Szerinte a VII. kerületben nincs olyan hét, nincs olyan hónap, hogy ne lenne botrány, ami a baloldali városvezetést minősíti. Veres Zoltán kitért arra is, hogy annak idején 10 milliárd adóssággal vették át a kerületet, és 11 milliárd plusszal adták át a kasszát 2019-ben. "A megtakarítás nagy részét már felélték. Úgy, hogy a jóléti szolgáltatásokat megszüntették, a juttatásokat elvonták, és rendszeresen megsarcolják a polgárokat. Napról napra teszik élhetetlenné a kerületet" - hívta fel a figyelmet a kormánypárti politikus, hozzátéve, hogy Niedermüller Péterék nem vonják be a képviselő-testületet a fontos ügyekbe.

Az adást a linkre kattintva lehet megnézni.