A matematikával folytatódtak az érettségi vizsgák

érettségi 2021, matematika, 05.04. kedd, gimnázium, maszk, koronavírus, tanuló, diák, vizsga
Vágólapra másolva!
Kedden reggel - a járványügyi intézkedések betartásával - országszerte a matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák. Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint középszinten 1228 helyszínen 68 037 vizsgázó, emelt szinten 144 helyszínen 5350 vizsgázó tett érettségit.
Vágólapra másolva!

A vizsgákat az előző napihoz hasonlóan szigorú járványügyi intézkedések mellett tartották meg. Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó lehetett - a másfél méteres távolság betartásával -, és megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítottak számukra. A felügyelő tanároknak kötelező volt védőmaszkot viselniük - nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítottak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban ez csak ajánlott volt.

Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint e tárgyból középszinten 1228 helyszínen 68 037 vizsgázó (közülük 1962 diák angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 144 helyszínen 5350 vizsgázó (közülük 127 diák angol, francia, német, spanyol vagy szerb nyelven) tett érettségit.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tartott

A vizsgázók először (45 perc alatt) az I. feladatlapot, majd (135 perc alatt) a II. feladatlapot oldották meg, a feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be.
A 10-12 feladatot tartalmazó I. feladatlap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrizte. A II. feladatlap két részből állt: az "A" rész három (egy vagy több kérdésből álló) feladattal, a "B" rész három, egymással megegyező pontszámú feladattal, amelyekből a vizsgázóknak kettőt kellett megoldaniuk, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percben

Az írásbeli két részből állt, a vizsgázók a rendelkezésükre álló időt itt is tetszésük szerint oszthatták be az I. és a II. rész feladatainak megoldására.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Az I. rész négy feladatból állt, amelyek több részkérdést is tartalmazhattak. A II. rész öt, egymással megegyező pontszámú feladatból állt, amelyek közül a vizsgázóknak négyet kellett megoldaniuk, és csak ez a négy értékelhető.

A vizsgán - közép- és emelt szinten is - függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többféle), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt lehetett használni, ezeket a vizsgázó hozhatta magával. Az eszközöket a diákok egymás között nem cserélhették.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

Szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak az érettségik.