A világ különböző pontjain jóváhagyott, koronavírus elleni vakcinák többsége jelenleg csak a felnőtteknek adható be. Egészségügyi szakértők azonban úgy gondolják, hogy a gyerekek beoltása kulcsfontosságú lehet a pandémia megfékezésében. Mivel a fertőzés leginkább csak enyhe tünetekkel jár, vagy teljesen tünetmentes a fiatalabbaknál, a gyerekek észrevétlenül hordozzák magukban a vírust, és nagyobb valószínűséggel adják tovább a betegséget másoknak, mint az idősebbek. A Pfizer–BioNTech oltóanyaggyártó-páros vakcináját jelenleg már használják a 16–18 évesek körében, és hamarosan a még fiatalabbaknál is engedélyezhetik a készítmény alkalmazását - írja a Magyar Nemzet.

Várhatóan a jövő hétig engedélyezi a Pfizer–BioNTech-vakcinát a 12–15 éveseknek az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) – derült ki kedden egybehangzó sajtóértesülésekből.

A hír egy hónappal azután látott napvilágot, hogy a gyártó közölte: az oltóanyag a tizenhat év alattiaknak is biztonságos és hatékony. A március végén közzétett előzetes eredmények arról számolnak be, hogy a 2260 egyesült államokbeli önkéntes közül – akik mind 12–15 év közötti tinédzserek voltak – senki sem fertőződött meg a koronavírussal azok után, hogy mindkét oltását megkapta. A Pfizer-vakcina hatékonysága tehát százszázalékosnak bizonyult az említett korosztálynál.

A gyerekek az oltás után ugyanazokat a tüneteket észlelték, mint a fiatalabb felnőttek. Ezek közül a leggyakoribbak a fájdalom, a láz, a hidegrázás és a fáradékonyság voltak, különösen a második dózis után.  A kutatás részeként még további két évig nyomon követik a résztvevők állapotát, hogy információra tegyenek szert az oltóanyag hosszú távú védelméről és biztonságosságáról. A Pfizer nem az egyetlen cég, amely szeretné csökkenteni a korhatárt a vakcinájánál, az év közepéig várhatóan a Moderna biotechnológiai vállalat is közzéteszi saját egyesült államokbeli kutatását, amely során 12–17 éveseket tesztel. Az FDA pedig már engedélyezte is, hogy mindkét amerikai vállalat, a Pfizer és a Moderna is megkezdhesse kutatásait a 11 év alattiak körében. A német–amerikai gyártópáros előreláthatólag júliusban közli az eredményeit az 5–12 évesek vizsgálatáról, míg a féléves csecsemők és a 11 év közötti gyermekek beoltásáról szeptemberben szolgálhat információval. 

A fiatalabbak körében végzett vizsgálatok eddig nagyon biztató eredményekkel szolgáltak, az adatok alapján a gyerekeket is nagyon jól védi az oltás 

– közölte a BioNTech vezérigazgatója, Uhur Sagin.

Bár a fiatalabbaknál sokkal kevesebb az esély arra, hogy a koronavírus súlyos tüneteket okoz, jelenleg az új megbetegedések jelentős része a gyerekekhez köthető az Egyesült Államokban, mivel a felnőtt lakosság többsége már megkapta legalább az első oltását. A szakértők remélik, hogy az oltás korhatárának kibővítésével tovább csökken majd az esetszám,  és a minimális megbetegedések következtében az iskolák is kinyithatnak ősszel.

A gyerekek beoltása kulcsfontosságú lehet a pandémia megfékezésében.Forrás: Shutterstock

"Nagyon fontos, hogy a gyerekek visszatérhessenek a normális, iskolai életükhöz, és találkozhassanak a barátaikkal" – nyilatkozta Sagin. A gyerekek beoltását a következő lépésnek tekintik a nyájimmunitás eléréséhez, és ahhoz, hogy megszűnjön a világjárvány. 

A Pfizer–BioNTech gyártópáros az FDA-n kívül az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) is kérvényezte, hogy engedélyezzék az oltóanyagát a 12–15 éveseknek is. 

Az EMA hétfőn megkezdte a felülvizsgálatot, amely körülbelül négy-hat hétig tart,  így júniusban már Európában is elérhetővé válhat a vakcina a 16 éven aluli gyerekeknek. 

Az ügynökség ezenfelül kedden kezdte meg a kínai Sinovac biotechnológiai vállalat koronavírus ellen kifejlesztett, inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagának felülvizsgálatát is.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű, uniós ügynökség közleménye szerint a szakvizsgálat megkezdéséről szóló döntésük a laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok előzetes, kedvezőnek mutatkozó eredményein alapul. A Sinovac hatékonysága a különböző tanulmányok alapján ötvenegy–nyolcvankét százalék közötti.

Az EMA továbbá az orosz gyártású Szputnyik V oltóanyagot, a német CureVac biotechnológiai vállalat és az amerikai Novavax vakcináját is vizsgálja jelenleg.

Enyhébb hűtés

A koronavírus elleni első oltóanyagánál jóval enyhébb, mínusz nyolcvan helyett csupán plusz kettő és plusz nyolc Celsius-fok közötti hűtést igénylő vakcinájának engedélyeztetésén dolgozik a német BioNTech cég – jelentette be kedden a vállalat vezérigazgatója. A BioNTech az amerikai Pfizer céggel közösen fejlesztette ki alapvakcináját, amely igen jó hatáseredményeket mutat a vírus ellen. A hűtést jóval kevésbé igénylő oltóanyag is közös munka eredménye. Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója kedden Londonban, a Financial Times című brit lap konferenciáján jelentette be az új eredményt. Elmondta azt is, hogy a minimális hűtést igénylő vakcinát fél évig is lehet raktározni az enyhe hőmérsékleten. Hozzátette, hogy jelenleg a megújult oltóanyag adatdokumentációjának előkészítése folyik a használati engedélyezésben illetékeseknek. A kettő–nyolc fokos hőmérséklet nem csupán a raktározást könnyíti meg, hanem – ami még fontosabb – a szállítást is. (MTI)