Az indiai mutáns már itt van a szomszédban, és még okozhat meglepetéseket – mondta az országos oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs tájékoztatóján. A magyar lakosság 43 százaléka beoltott, a Sinopharm és az AstraZeneca vakcinájával már egy napon belül oltanak, és hamarosan elérhető lesz 200 ezer orosz vakcinára is az időpontfoglalalás. Most kezdődik a 16-18 évesek és az itt élő külföldiek regisztrációja is.

Aki még nincs beoltva, az még ma megkaphatja a védőoltást – jelentette ki az oltási munkacsoport vezetője az Operatív Törzs keddi online tájékoztatóján. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára és az oltási munkacsoport vezetője elmondta: örömmel látja, hogy hozzájárultunk a koronavírus harmadik hullámának visszaszorításához. De az indiai vírustörzs "itt van a szomszédban", ezért még nem dőlhetünk hátra. 

Folyamatos az oltások beadásaForrás: MTI/Vasvári Tamás

Elérkeztünk abba a szakaszba, amikor az oltakozás már semmi máson nem múlik, kizárólag az egyéneken. A kormány lehetővé tette az online időpontfoglalást és az oltás felvételét. Minél gyorsabban felvesszük az oltást, annál gyorsabban szabadulunk meg a korlátozásoktól, és annál szabadabb életet élhetünk  – hangoztatta György István.

Az unió élén

Magyarország továbbra is az uniós lista élén áll: Magyarország lakosságából 4 millió 99 ezren megkapták az oltást, és több mint kétmillióan már a második adag oltást is. A regisztráltak száma 4,725 millió fő, és a regisztráltak 80 százaléka már megkapta az oltást. Aki még nincs beoltva, az még ma megkaphatja a védőoltást – jelentette ki az oltási munkacsoport vezetője.

Meg fogják nyitni az online időpontfoglalási lehetőséget 200 ezer Szputnyik V oltás regisztrálására is, és a tülekedés elkerülése végett értesítő sms-t is fognak küldeni azoknak, akik erre a tajszámuk alapján jogosultak. Ezzel a rendkívüli lehetőséggel csak azok élhetnek, akik ilyen sms-t kapnak.

A Pfizer mellett a kormány eltesz több ezer adag Szputnyik V oltóanyagot a 16-18 éves korosztály oltására. Ehhez regisztrálni kell a vakcinainfo.gov.hu honlapon, legkésőbb május 7-én, péntekig. A fiatalok ugyanis csak az interneten keresztül fognak tudni oltási időpontot foglalni a jövő hét második felében esedékes oltásokra. György István azt kérte, hogy mások ne próbálkozzanak ebben az időszakban az oltási regisztrációval.

Ezen a héten érkeznek az egyadagos Janssen (Johnson & Johnson) vakcinák is, amelyeket a honvédségi oltóbuszok segítségével juttatnak majd el az oltásra várókhoz. Az oltóbuszok eddig hét megye 61 településén jártak, és ott összesen több mint 13 ezer regisztráltat oltottak be. György István nyomatékosította: aki még nem regisztrált, de szeretne védőoltást kapni, az regisztráljon. „A korlátozó intézkedések feloldása immár csak rajtunk, önökön múlik!" – tette hozzá.

Hamarosan a Szputnyik oltásra is lehet online regisztrálniForrás: MTI/Vajda János

A WHO ajánlására várva 

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy a gyógyultak száma örvendetesen és folyamatosan nő, jelenleg 532 990 főt tartanak számon gyógyultként. A Janssen vakcináját kivéve az összes hazánkban használt oltóanyag közül két adag szükséges ahhoz, hogy a teljes védettséget garantálni tudják. Örvendetesnek nevezte azt is, hogy jelentősen csökkent a napi új fertőzöttek száma. 

Müller Cecília hangsúlyozta: mindenkinek egyformán hozzá kell járulnia a járvány kezeléséhez, leküzdéséhez, ugyanis felelősséggel tartozunk azok iránt, akik még nem vették fel az oltást, így nem védettek.

A védettségi igazolvány birtokában most már számos szolgáltatás igénybe vehető – jelentette ki a tisztifőorvos. Együttműködés alakult ki a magyar közfürdők, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) között.

A WHO a keddi napon kiadta állásfoglalását a kínai Sinopharm-vakcinával kapcsolatban, amely egyelőre a tudnivalókat foglalja össze. Ha a WHO felveszi a Sinopharmot az ajánlott vakcinák közé, akkor ez lesz az első keleti fejlesztésű vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg is támogatni fogják – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Biztonságosak a fürdőkForrás: MTI/Balogh Zoltán

Mit kell tenni a fürdőkben?

A fürdők újranyitásához különleges ajánlást és szabályozást hoztak létre, de arra is szükség van, hogy a védettségi igazolvány birtokában érkező látogatóknak érdemes óvatosnak lenniük, és betartani a távolságtartási szabályokat, valamint a megszokott óvintézkedéseket, így a lábmosó vagy a zuhany használatát - mondta Müller Cecília. 

Arra a kérdésre, hogy véget ért-e a harmadik hullám, azt mondta, hogy nem, egy lefelé szálló szakaszában vagyunk, még mindig vannak új fertőzöttek, és kórházban is sok beteget ápolnak.

Mindegyik vakcina veszélyhelyzeti alkalmazást kapott, mert nem telt el a használatuk kezdete óta annyi idő, hogy erről tapasztalattal rendelkeznénk. Bármelyik vakcina esetében szükség lehet harmadik adagra, de a járvány is úgy változhat, hogy szezonálissá válik, és évente ismételni kell a védőoltásokat. Ezt ma még nem lehet tudni - mondta egy másik kérdésre Müller.