Kiderült a vagyonnyilatkozatából, hogy nem mond igazat Miskolc baloldali alpolgármestere

Szopkó Péter, Miskolc momentumos alpolgármester
Szopkó Péter, Miskolc momentumos alpolgármester
Vágólapra másolva!
Egy nap elteltével sem reagált az Origo megkeresésére Miskolc momentumos alpolgármestere, Szopkó Tibor, helyette a Miskolci Önkormányzat Sajtó és Kommunikációs Osztályán keresztül küldött egy fenyegető jellegű közleményt, amely hemzseg a valótlanságoktól. Az alábbiakban a momentumos politikus vagyonnyilatkozata alapján megcáfoljuk a közlemény tartalmát.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, megkerestük Miskolc momentumos alpolgármesterét Szopkó Tibort, mivel információink alapján, tavaly december 24-én és 26-án, tehát karácsonyi ünnepek idején és az újév napján munkavégzésre kötelezte a pizzériájában dolgozó futárjait, elbocsátással, fizetéscsökkentéssel, illetve a címpénz megvonásával fenyegetve őket, amennyiben a két és fél napból legalább egyet nem dolgoznak le teljes egészében. Úgy tudjuk, hogy az ünnepnapokon történő munkavégzésért a momentumos politikus nem adott pluszjutalékot sem.

Szopkó Péter Forrás: borsod24

Ráadásképpen Szopkó egyik alkalmazottja szerint

„SEM Ő, SEM TÖBB FUTÁRTÁRSA NINCSEN ALKALMAZOTTKÉNT BEJELENTVE, SEM 8 ÓRÁBAN, SEM RÉSZMUNKAIDŐKÉNT", MAGYARÁN A MOMENTUMOS POLITIKUS ILLEGÁLISAN FOGLALKOZTATJA ŐKET.

Az alkalmazott úgy tudja, hogy a futártársai közül – akiknek a száma 8 és 10 között mozog időszaktól függően – mindössze ketten vannak bejelentve. A bejegyzésből az nem derült ki, hogy a két futár teljes munkaidőben vagy részmunkaidőben van-e bejelentve.

Azt kérdeztük a hétfő dél tájékán elküldött e-mailünkben Szopkó Tibortól, hogy baloldali politikusként, akinek – elméletileg – a munkavállalók jogai a legfontosabbak, mennyire tartja etikusnak a karácsonyi kötelező jellegű munkavégzést, illetve az elbocsátással, a fizetéscsökkentéssel és a címpénzmegvonással való fenyegetőzést, zsarolást? Hát a pluszjutalékok ki nem fizetését?

Arról is kérdeztük, hogy információink alapján a pizzériájában az alkalmazottai egy része nincsen bejelentve, a 8-10 futárból mindössze ketten dolgozhatnak ott törvényesen, ezt az értesülést pedig meg tudja erősíteni vagy cáfolni?

Szopkó Tibor a megkeresésünkre nem reagált,

azonban kedd délután kaptunk egy fenyegető jellegű e-mailt Miskolc Önkormányzatának Sajtó és Kommunikációs Osztályáról, amelynek tárgya a momentumos alpolgármester közleménye.

A közleményből teljes mértékben nyilvánvalóvá vált, hogy a miskolci városvezetés hogyan viszonyul azon sajtótermékekhez, amelyek nem visszhangozzák a baloldali propagandát, hanem valódi kérdéseket mernek feltenni.

Az elég hosszú mailben az áll: „Az Origo nevű sajtóorgánum hasábjain hivatkozott társaság családi vállalkozás, amely egy pizzériát üzemeltet Miskolc belvárosában és amelynek működtetésében 2019 októberéig magam is aktívan vettem részt. Miskolci képviselővé választásomat követően operatív feladataimat folyamatosan átadtam testvéremnek és munkatársaimnak, annak érdekében, hogy a társaság működését ne befolyásolja a képviselői munkám, továbbá, hogy elegendő időm maradjon közfeladataim ellátására. A hivatkozott 2020. év végi időszakban már nem vettem részt a társaság operatív működtetésében, ezért eléggé valószínűtlen, hogy magam adtam volna ki feladatot, vagy határoztam volna meg munkabeosztást, a politikai célú rágalmakat és híreszteléseket pedig a leghatározottabban visszautasítom."

A valóság ezzel szemben az, hogy Szopkó Tibornak a Momentum honlapjára felkerült vagyonnyilatkozata alapján

a politikus nem szünetelteti a vállalkozását (aminek a neve: Borsodkönig Premium Kft.), hanem maga viszi ügyvezetői minőségben.

Ezért pedig havi rendszerességgel kap jövedelmet, ahogy az alább is látható. Az aláírás dátuma: 2021.01.26, tehát

a vagyonnyilatkozata értelmében szó sincs róla, hogy átadta volna a céget a testvérének és a munkatársainak.

Forrás: momentum.hu
Forrás: momentum.hu

Szopkó vagyonnyilatkozatának egy következő részéből pedig az látható, hogy

Borsodkönig Premium Kft.-ben a tulajdoni aránya jelenleg 100 százalékos, ami korábban, az induláskor még csak 50 százalékos volt. Magyarán: ennek alapján még egyértelműbb, hogy nem adta át az érdekeltségét sem a testvérének, sem más munkatársainak.

Forrás: momentum.hu

Alább közzétesszük a momentumos politikus közösségi médiában elküldött fenyegetőzését, zsarolását, amelyből kiderül, hogy bizony tőle származik az üzenet.

Forrás: Origo

A Miskolci Önkormányzat közleménye így folytatódik: „2019 októbere óta üzletünkben számos alkalommal láthattuk vendégül különböző hatóságok kollégáit, akik többségében mindent rendben találtak, amiben pedig hibát vétettünk, azt az instrukcióiknak megfelelően haladéktalanul korrigáltuk, az esetleges elmarasztalást tudomásul vettük és annak költségét megfizettük. Nekik ezúton is köszönjük a szakszerű munkát és a korrekt hozzáállást. Cégünknek jelenleg is van folyamatban egy, elsősorban adminisztrációt érintő munkaügyi vizsgálata, amelyben a mai napig még megállapítás nem született. Amennyiben határozat születik és az a társaságra nézve teendőt határoz meg vagy elmarasztaló, akkor annak is maradéktalanul eleget fogunk tenni, ahogyan ezt tettük a múltban is. Nem vagyunk tökéletesek, senki sem az, aki ugyanis dolgozik, az hibázhat – ez alól mi sem vagyunk természetesen kivétel."

Az, hogy „többségében mindent rendben találtak", valójában azt jelenti, hogy néhány dolgot nem találtak rendben. „Az esetleges elmarasztalást tudomásul vettük és annak költségét megfizettük" részt pedig úgy kell értelmezni, hogy a momentumos politikus vállalkozását bizony megbüntették. A közleményből az is kiderült, hogy a cég ellen jelenleg is vizsgálat folyik.

Arra a kérdésünkre, hogy információnk alapján a 8-10 futárból mindössze ketten vannak bejelentve, az e-mail alapján a következő rész tekinthető egyfajta válasznak: „Társaságunk és pizzériánk a pandémia időszaka alatt szinte teljesen kiszállításra állt át, ezért számos ételszállítót, futárt alkalmaztunk és alkalmazunk rövidebb, hosszabb időre, többségükben egyszerűsített foglalkoztatás keretén belül, amely a foglalkoztatás törvényes és a vendéglátóiparban igen bevett formája. A legtöbb esetben, a futárok nagy fluktuációja miatt más lehetőségünk nincsen is."

Tehát érdemben nem reagált a kérdésünkre.

Ezt követően a kormányt (!) hibázatta a momentumos politikus, amiért nem megy elég jól a vállalkozása... néhány sorral feljebb persze még azt írta, hogy már nem is ő működteti azt, hanem a testvére és a munkatársai... Szopkó Tibornak ez a magyarázkodása meglehetősen ellentmondásosra sikerült, a politikus még saját magával is ellentmondásba keveredett.

Végezetül azt írta az alpolgármester: „Amennyiben a jövőben az általam tulajdonolt társaság működését, vagy személyemet érintően valótlan tényállítás, híresztelés, sejtetés jelenik meg bármilyen sajtóorgánumban, az igazságszolgáltatáshoz fordulunk."

Ennek alapján perrel fenyeget minket, amiért lelepleztük valótlan állításait.