Egy magyar férfi felfedezett egy hibát egy blokklánc-alapú, magyar fejlesztésű kriptovaluta működésében. A hibát kihasználásával március közepén néhány óra alatt a saját tárcájában lévő kriptovaluta mennyiséget képes volt korlátozás nélkül megtöbbszörözni. Így a rendelkezésére álló százezer kriptovaluta tokenből pillanatokon belül 80 millió tokent hozott létre, amelyeket ezt követően elkezdett valódi pénzre váltani egy külföldi kriptovaluta tőzsdén.

A blokklánc működési elvéből fakadóan a kibocsátó vállalkozás az eredeti tokenmennyiséget csak úgy tudta helyreállítani, hogy a hibásan létrehozott tokenek számának megfelelő, a cég tulajdonában lévő kriptovalutát megsemmisített, ezzel pedig a vállalkozásnak mintegy 53 millió forint kára keletkezett.A kibernyomozók nem sokkal később azonosították a 27 éves csalót, lefoglalták a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközeit, és tegnap gyanúsítottként hallgatták ki.

A férfi részletes beismerő vallomást tett a rendőrségen, és a még el nem adott tokeneket, valamint a már átváltott tokenek értékét visszautalta a kibocsátó cégnek, ezáltal az eredeti kárból mintegy 27 millió forint összeg megtérült.

A csaló ellen eljárás indult.