A Szegedi Tudományegyetem az „értékrendjével összhangban" intézkedett a rasszista kijelentéseivel botrányt kavart professzor ügyében. Gulyás Lászlót elbocsátották. 

Beszámolt a Szegedi Tudományegyetem a Gulyás László ellen hozott rektori döntésről. E szerint a hallgatói panaszok ügyében elrendelt tényfeltáró vizsgálat lezárult. Mint írták, a vizsgálat megállapításait mérlegelve és azokra alapozva a Szegedi Tudományegyetem rektora mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével összhangban meghozta a szükséges munkáltatói intézkedést.

Gulyás László szűk egy hónapja vált híressé azzal, hogy rasszista és szexista megjegyzéseket tett az óráján. Az egyetemi tanár egyebek között azt mondta Migráció és menekültügy a XX. században című kurzusán, hogy Joe Biden amerikai elnök „félhülye", Kamala Harris alelnök „fekete ribanc", a japánok „degeneráltak", ellenben Claudia Schiffert szívesen látná a hálószobájában.

Az egyetem belső vizsgálatot indított, hangsúlyozva, hogy a professzornak tulajdonított kijelentések ellentétesek az intézmény értékrendjével.