Nő a migránsok száma a görög-északmacedón határon

BAKONDI György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.
Vágólapra másolva!
Már nő a görög-észak-macedón határon az illegális bevándorlók száma, azaz hamarosan "utánpótlást kapnak" a jelenleg a magyar határon bejutással kísérletezők - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Bakondi György hozzátette: ebben az évben 31 300 embert fogtak el a magyar határon és 284 embercsempész ellen indult büntetőeljárás, a számok jóval magasabbak, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Kifejtette:

a koronavírus-járvány miatti szigorítások megnehezítik az embercsempészetet,

ezért megnőtt annak a költsége, amelyet egyes migránscsoportok már nem tudnak megfizetni.
Ezért sok olyan illegális bevándorló érkezik a magyar határhoz, akit nem embercsempészek hoznak, ők próbálják kifigyelni a határőrizeti rendszert, és úgy átkelni. Zömében már a kerítésnél elfogják őket - jegyezte meg.

Sok olyan illegális bevándorló érkezik a magyar határhoz, akit nem embercsempészek hoznak, ők próbálják kifigyelni a határőrizeti rendszert, és úgy átkelni. Zömében már a kerítésnél elfogják őket Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Bakondi György az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy az Európai Bizottság április 27-én új intézkedéstervezetet mutatott be az Európából és a tranzitországokból történő önkéntes visszatérés jogi és gyakorlati kereteinek megerősítésére. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa az új stratégia bemutatásakor azt mondta: az új intézkedések meghozatalára azért van szükség, mert

az unióban tartózkodásra nem jogosultaknak csupán körülbelül egyharmada tér vissza származási országába.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint magas azoknak a száma, akik okmányok nélkül érkeznek Európába, személyazonosságuk tisztázatlan. Továbbá azok az országok, ahonnan indultak, nem akarják őket visszafogadni, mondván, nincs is ilyen állampolgáruk.

A 2015 óta tartó migrációs hullámok és a következményeik egyre inkább világossá teszik, hogy az a migrációs politika, amely a nyitott kapuk elvét hirdette, tarthatatlan - jelentette ki Bakondi György.