Kriptovaluta-csalással 80 millió tokent hozott létre egy dunakeszi férfi, ennek egy részét váltotta be valódi pénzre egy külföldi kriptovaluta-tőzsdén. A kibocsátó vállalkozásnak 53 millió forint kára keletkezett.

A rendőrség azt írja, hogy a férfi felfedezett egy hibát egy ethereum blokklánc-alapú, magyar fejlesztésű kriptovaluta működésében. A hiba kihasználásával március 16-án néhány óra alatt a saját tárcájában lévő kriptovaluta mennyiséget képes volt korlátozás nélkül megtöbbszörözni. Az eredetileg rendelkezésére álló százezer kriptovaluta-tokenből rövid időn belül mintegy 80 millió tokent hozott létre, amelyeket ezt követően elkezdett valódi pénzre váltani egy külföldi kriptovaluta-tőzsdén.

A blokklánc működési elvéből fakadóan a kibocsátó vállalkozás az eredeti tokenmennyiséget csak úgy tudta helyreállítani, hogy a hibásan létrehozott tokenek számának megfelelő, a cég tulajdonában lévő kriptovalutát megsemmisített, ezzel pedig a vállalkozásnak mintegy 53 millió forint kára keletkezett.

A kibernyomozók azonosították a 27 éves férfit, lefoglalták a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközeit, majd kihallgatták. A férfi mindent beismert, majd a még nem értékesített tokeneket, valamint a már átváltott tokenek ellenértékét visszautalta a cég részére, ezáltal az eredeti kárból mintegy 27 millió forint összeg megtérült.

A 27 éves férfival szemben szabadlábon hagyása mellett folytatják az eljárást.