Már lehet időpontot foglalni a Szputnyik V vakcinára is

koronavírus, vakcina, oltás, maszk, oltópont, Budapest, Pfizer
Budapest, 2021. május 3. Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagját a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. május 3-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Mától a Szputnyik V vakcinára is lehet online időpontot foglalni azoknak, akik érvényes regisztrációval rendelkeznek - jelentette be Müller Cecília az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos elmondta, az indiai mutáns egyelőre nem jelent meg Magyarországon, de a vizsgálatok szerint nem is okoz súlyosabb megbetegedést, mint a brit variáns. A fiatalokat arra kérte Müller Cecília, hogy regisztráljanak az oltásra, ne csak magukra, hanem szüleikre, nagyszüleikre is gondoljanak, e szerint döntsenek. Azok számára, akik három hónapon belül estek át a fertőzésen, nem ellenjavallt az oltás, vagyis bátran kérhetik a vakcinát. 
Vágólapra másolva!

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a tájékoztató elején közölte, hogy a hatóságok vírusszkeptikus személyek ellen indítottak nyomozást. A nyomozást a rendőrség befejezte, és átadta az ügy iratait az ügyészségnek. Rémhírterjesztés miatt indult eljárás.

Gál Kristóf a napi adatokat ismertetve elmondta, hogy a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegése miatt tegnap 63 ember ellen intézkedtek. Maszkviseléssel kapcsolatos szabályszegések miatt 527 emberrel szemben intézkedtek. A Magyarországon történő átutazás szabályainak megszegése miatt tegnap 18 esetben jártak el a rendőrök.

Már lehet időpontot foglalni a Szputnyik V vakcinára is

Müller Cecília bejelentette, hogy a mai naptól Szputnyik V oltásra is lehet időpontot foglalni, a Sinopharmra és az AstraZenecára pedig továbbra is lehet jelentkezni, annak, aki regisztrált.

Nagyon fontos, hogy továbbra is mindenki tartsa be a járványügyi előírásokat – húzta alá az országos tisztifőorvos, aki ismertette a napi járványügyi adatokat.

Még mindig ezer körüli új fertőzött van naponta, most 1130 új fertőzöttet azonosítottunk. A kórházakban 4374 fertőzöttet ápolnak, 511-en vannak lélegeztetőgépen – mondta az országos tisztifőorvos.

– emelte ki Müller Cecília.

Egy nő megkapja a koronavírus elleni védőoltás második adagját a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, 2021. május 3-án Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Sokan érdeklődnek arról, hogy amennyiben két oltás után nem mérnek jelentős ellenanyag-termelődést, akkor mi a teendő. Müller Cecília kiemelte, hogy az ellenanyagszint nem ad elég információt a védettségre vonatkozóan.

Mindegyik Magyarországon elérthető vakcina biztonságos, és védettséget biztosít

– ismertette, hozzátéve, hogy jelenleg hat ilyen vakcina elérhető az országban.

Kiemelte, hogy a brit mutáns a mai napig jelen van, az indiai mutációt egyelőre nem azonosították itthon.

– tette hozzá.

A harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk, ennek ellenére nagyon oda kell figyelni az országos tisztifőorvos szerint, hiszen a brit mutáns kifejezetten veszélyes.

Aki megfertőződött, annak is javasolt három hónapon belül beoltatnia magát

– mondta el újra Müller Cecília.

Elindul a 16-18 évesek oltása

4,7 millióan regisztráltak a regisztrációs felületen. 80 százalékuk, azaz öt emberből négy megkapta az oltást – ismertette, hozzátéve, hogy továbbra is lehet jelentkezni.

A napokban érkezett Pfizer egy részét a 16-18 éves fiatalok oltására használják fel. Müller Cecília azt kérte tőlük, hogy regisztráljanak. A tervek szerint a jövő hét második felében indulnak majd az oltások – emelte ki. A szülők hozzájáruló nyilatkozatát magukkal kell vinniük az oltáshoz.

A fiatalokat arra kérte, hogy ne csak magukra, hanem szüleikre és nagyszüleikre is gondoljanak, amikor döntenek az oltás beadatásáról.

Tegnap megkezdődött a háziorvosok díjazása is. Müller Cecília köszönetet mondott nekik az óriási munkáért.1305 praxisnak összesen 92,5 millió forintot fog a kormány utalni.

Egyelőre nincs szükség harmadik oltásra

A harmadik oltásokkal kapcsolatban azt mondta: a jövőben dől el, hogy bármelyik vakcinánál szükség lesz-e harmadik oltásra. Jelenleg a gyártók is figyelemmel kísérik a folyamatot. Jelenleg mindegyik megvéd minket a fertőzéstől, valamint a súlyos szövődményes lefolyású betegségtől – emelte ki.

Müller Cecília újból felhívta a figyelmet a megfelelő kézmosás fontosságára, mivel a kezünkön rengeteg kórokozó képes megtelepedni, és a nem megfelelő kézmosás esetén akár napokig is ott maradhat. Kiemelte, a kézhát és a hüvelykujj még mindig gyakran kimarad a többségnél, ezek alapos megmosására is érdemes tehát figyelni.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, szennyvízmintákat hetente vesznek, az adatok folyamatosan mozognak. Kiemelte, hogy a tendencia a fontos, az előfordulhat, hogy az adatok föl-le változnak.

Azok a fiatalok is regisztráljanak, akik átestek a betegségen – kérte Müller Cecília a fiatalabb korosztályoktól, kiemelve, hogy a Pfizer-oltás teszi lehetővé nekik az oltakozást.

- mondta a tisztifőorvos. A későbbiekben így tudnak találkozni egymással, és közösségi élményekben részesülni" - zárta a tájékoztatót.