Hatalmas vihar csapott le Budapestre

Budapest, 2021. május 5. A viharban kidőlt, két méter törzsátmérőjű, harminc méter magas öreg platánfa a Margitszigeten 2021. május 5-én. MTI/Lakatos Péter
Vágólapra másolva!
Pest megyében és Budapesten is károkat okozott a viharos szél.
Vágólapra másolva!

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője közölte: a főváros XI. kerületében, a Bartók Béla úton egy letört faágat kellet eltávolítaniuk a tűzoltóknak. A II. kerületi Margit körúton a gyalogosforgalmat elválasztó kerítés dőlt az úttestre.

A Bajza utca VII. kerületi részén egy hatméteres fa ága veszélyeztette a parkoló autókat.

A XIX. kerületben a Határ út és az Esze Tamás út kereszteződésében leszakadt villanyvezeték miatt kérték a tűzoltók segítségét.

A viharban kidőlt, két méter törzsátmérőjű, harminc méter magas öreg platánfa a Margitszigeten 2021. május 5-én Forrás: MTI/Lakatos Péter

Vecsésen a Széchenyi utcában is egy nagy méretű, letört faágat távolítottak el a fővárosi hivatásos tűzoltók. Érden, a Krisztina utcában letört faág, Tárnokon, a Kölcsey utcában kettéhasadt fa miatt riasztották a katasztrófavédelmet.

A hivatásos és önkéntes tűzoltók folyamatosan dolgoznak a káresetek felszámolásán - ismertette a szóvivő.

Mukics Dániel azt kérte, hogy

ha valaki leszakadt elektromos vezetéket lát, akkor hívja a 112-es telefonszámot és az elektromos szolgáltatót.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat esti veszélyjelzése szerint a viharos szél miatt jelenleg mindenhol csak elsőfokú riasztások vannak érvényben. Az esti órákban viszont még Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében újra kiadhatnak másodfokú riasztásokat. Így továbbra is előfordulhatnak viharos, akár óránkénti 90 kilométeres széllökések is. Az ország többi területén elsőfokú a figyelmeztetés a szél miatt.

Emellett az ország nagy részén zivatarveszély miatt is elsőfokú figyelmeztetések, riasztások vannak.
Az esti, késő esti órákra a front átvonul az országon, mögötte mindenütt gyorsan csillapodik a légmozgás.

Csütörtökön veszélyes időjárási esemény nem várható.